2017. április 14., péntek

Isten asztaláról-Varga László

  "Amikor pedig Júdás, aki őt [Jézust] elárulta, látta, hogy elítélték, megbánta tettét, visszavitte a harminc ezüstöt... és ezt mondta: Vétkeztem, mert ártatlan vért árultam el. ...Erre ő a templomba hajítva az ezüstöket, eltávozott, ment és felakasztotta magát."

     Máté 27,3-5

Kétezer éve folyik a megoldhatatlan vita: mi vitte rá Júdást, hogy elárulja Mesterét? A legegyszerűbb felelet az, hogy a harminc ezüst. Nem valószínű. Aki három éven át kitartott Jézus mellett, lehetetlen, hogy számára az a pénz annyira fontos legyen. Lehet, hogy csalódott benne. Azt várta, hogy a végén mégis csak odaüt és királlyá teszi magát, őt pedig miniszterré, s mikor látta, hogy ebből nem lesz semmi, csalódottan szembefordult vele. Az is lehet, hogy így akarta kierőszakolni Jézus döntését. Ez indokolná az áruló csók merészségét. Bízott abban, hogy mikor Jézust el akarják fogni, Ő beveti isteni hatalmát, ellenáll, és mégiscsak király lesz belőle. Soha nem fogjuk megtudni. Egy biztos: hiába volt tanítvány, nem értette meg, nem fogadta el és nem bízott abban, amit Jézus tanított. Azt sem értette meg, hogy Jézus szeretete kész még ilyen nagy bűnt is megbocsátani. Bűnbánata is csak az akasztófáig vezette. Nagyon fontos tanulság. Hiába akarjuk emberi bölcselkedéssel magyarázni, enyhíteni, javítgatni a Jézus tanítását. Azt úgy kell elfogadni, ahogy meg van írva, különben előfordulhat, hogy a végén sem a hitünk, sem a bűnbánatunk nem segít rajtunk.

Uram, semmiképpen nem akarlak se elárulni, se megtagadni. Tanítványod szeretnék lenni. De szeretek okoskodni. Szeretném, ha tanításod megegyezne az én gondolataimmal. Ha látom, hogy nem találnak, könnyebben igazítom a Te tanításodat az én értelmemhez, mint gondolataimat a Te tanításodhoz Tudom, sajnos így jött létre a világ és a történelem ezernyi szektája, eretneksége. Nem szeretnék tévedező lenni, Téged kívánlak követni. Segíts, Uram! Lelked világosítsa meg értelmemet, mert amit Te mondasz, mindig az marad gyakorlati, érvényesülő igazságnak. Talán a szenvedés kell ahhoz, hogy ez világosan megmutatkozzék. Ha szenvedés árán is, csak maradjon meg tisztán a hitem, és Tőled semmi el ne válasszon! Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése