2017. március 11., szombat

Andrew Kuyvenhoven: Mindennap az Ige fényében-JÉZUS KÖVETÉSE


A mai napon olvasandó igeszakasz: Mk 8,27-38
27 Jézus pedig elindult tanítványaival együtt Cézárea Filippi falvaiba. Útközben megkérdezte tanítványaitól: "Kinek mondanak engem az emberek?" 28 Ők így feleltek: "Keresztelő Jánosnak, mások Illésnek, ismét mások pedig egynek a próféták közül." 29 Jézus tovább kérdezte őket: "Hát ti kinek mondotok engem?" Péter így válaszolt neki: "Te vagy a Krisztus." 30 Jézus ekkor rájuk parancsolt, hogy senkinek ne beszéljenek őróla.31 És tanítani kezdte őket arra, hogy az Emberfiának sokat kell szenvednie, és el kell vettetnie a vénektől, a főpapoktól és az írástudóktól, és meg kell öletnie, de harmadnapon fel kell támadnia. 32 Jézus nyíltan beszélt erről a dologról. Péter ekkor magához vonva őt meg akarta dorgálni; 33 ő azonban megfordulva tanítványaira tekintett, megdorgálta Pétert, és ezt mondta: "Távozz tőlem, Sátán, mert nem az Isten szerint gondolkozol, hanem az emberek szerint." 34 Ekkor magához hívta a sokaságot tanítványaival együtt, és ezt mondta nekik: "Ha valaki énutánam akar jönni, tagadja meg magát, vegye fel a keresztjét, és kövessen engem.35 Mert aki meg akarja menteni az életét, az elveszti, aki pedig elveszti az életét énértem és az evangéliumért, megmenti azt. 36 Mit használ ugyanis az embernek, ha az egész világot megnyeri, lelkében pedig kárt vall? 37 Mert mit adhat az ember váltságdíjul lelkéért? 38 Mert ha valaki szégyell engem és az én beszédeimet e parázna és bűnös nemzedék előtt, azt az Emberfia is szégyellni fogja, amikor eljön Atyja dicsőségében a szent angyalokkal." 



"Ha valaki utánam akar jönni, tagadja meg magát, vegye fel a keresztjét, és kövessen engem."(Mk 8,34b



Amikor Winston Churchill Nagy-Britannia miniszterelnöke lett, "vért, verejtéket és könnyeket" ígért. Ennek ellenére soha még nem sorakozott fel nép így vezetője támogatására, mint a britek legnagyszerűbb órájukban. Elfogadták Churchillt és felhívását, mert tudták, hogy nincs más út a győzelemhez.
Amikor Krisztus azzal a hívással jön hozzánk, hogy tanítványai legyünk, önmegtagadást követel és keresztet ad a vállunkra, hogy hordozzuk, azaz "vért, verejtéket és könnyeket" kér. El kell fogadnunk Őt és felhívását, mert nincs más út a győzelemhez. Az összes többi "megváltó" vezetése alatt csak vereség az osztályrészünk.
Önmegtagadás és kereszthordozás Jézus tanítványa számára ugyanannak a tevékenységnek két oldala. Az értelmét akkor fogjuk fel a legjobban, ha magára Krisztusra nézünk, aki visszautasított egy életvitelt és tudatosan választotta a szeretet és engedelmesség útját.
Magunk megtagadása és a keresztünk hordozása sokkal többet foglal magában, mint elutasítani egy bizonyos kedvtelést és eltűrni valami kényelmetlenséget. Vannak emberek, akik azt hiszik, hogy nagy önmegtagadást gyakorolnak, ha visszautasítanak egy darab süteményt vendégségben. És némelyek azt gondolják, hogy azt a keresztet hordozzák, amelyről Krisztus szólt, ha az emberi nemet általánosan érő megpróbáltatásokon mennek át, pedig Krisztus olyan bajokról beszélt, amelyeket követőinek tart fenn.
Hogy pontosan mit jelent az önmegtagadás és a kereszthordozás, azt néhány szóval nem lehet megmagyarázni. Nem lehet megtanulni egyetlen leckében. Ez a halál és egyszersmind az élet útja. Ne mondjuk túl hamar, hogy ismerjük. Oly sok mindent kell megtanulnunk a tanítványságnak ezen az útján. Oly sok régi dolgot kell elfelejtenünk és oly sok újat kell elsajátítanunk. Ezért hát nem szabad azt mondanunk, hogy mindent tudunk róla, mielőtt alaposan megnéztük volna.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése