2017. április 7., péntek

Alfred Christlieb: Bizonyságaid örökkévaló örökségem

   Kérlek, távozzatok el ezeknek az istentelen embereknek sátorai mellől...!

     4Móz 16,26

Mikor Kóré csoportja Mózes ellen fellázadt, Isten azt parancsolta Izraelnek, hogy ezektől az emberektől mindenki távozzon el.

Kóré csoportja elvetette az isteni rendet. Megtámadták Mózes vezetői tisztét, a népen belül minden különbséget el akartak törölni (3. v.).

A rejtett cél természetesen önmaguk felemelése volt. Az arcátlan lázadás lelke csendül ki szavaikból (3,12-14).

Hogyan viselkedett Mózes ezekkel az emberekkel szemben? Elnézően tűrt? Az volt a véleménye, hogy majd elmúlik ez a lázadás magától? Nem! Isten rendelkezése alapján azt parancsolja, hogy határolják el magukat teljesen ezektől a lázadóktól, úgy, hogy még csak azt se érintsék, ami az övék. Minden ilyen érintés az ő ítéletükbe való belekeveredést jelentette volna.

Azokat az időket éljük, amikor a fegyelmezetlenség az Isten egyházában is jelentkezik. Újra komoly és szent fegyelmezést kell gyakorolnunk az Isten nevében. Sok esetben ez kell, hogy a jelszó legyen: "Szakasszátok el magatokat tőlük"!

Mózes a Kóré csoportjával szembeni fellépésében két tévutat kerül ki. Nem engedi, hogy eluralkodjék rajta a testi harag a lázadók ellen. Nem ő kéri az Urat, hogy a föld meghasadjon és ezek az emberek elevenen szálljanak a pusztító tűzbe. Az ő imája csak ez: Ne tekints az ő áldozatukra!
Micsoda figyelmes, finom mértéktartás ez a háborgatóival szemben! Másfelől pedig nem látunk benne semmit a hamis gyengeségből, amely a bűn komolyságát és Isten dicsőségének megsértését lekicsinyelné.
Jézus tanítványainak nem szabad gyáván visszariadniuk a komoly fegyelmezés gyakorlásától. Vannak esetek, amikor egyetlen jelszó marad: "Szakasszátok el magatokat tőlük"!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése