2016. augusztus 30., kedd

Bizonyságaid örökkévaló örökségem-Alfred Christlieb

 Vigyázzatok és imádkozzatok, hogy kísértésbe ne essetek!( Mt.26,41)



Ha Jézus tanítványa elbukik, annak mindig megvan az előzménye. Erre tanít bennünket Péter tagadása is. Nála az előzmény az önbizalom volt és saját erejének a túlértékelése.

Jézus ezt mondja: "Ezen az éjszakán mindnyájan megbotránkoztok bennem". Péter így válaszol: "Ha ezek mind megtagadnak is, én soha"!

Péter nem volt hazudozó, de nem ismerte még saját szívének mélységeit. Túlértékelte saját erejét. Sokat gondolt magáról. Kevély szavakat mondott, pedig egészen közel állt a bukáshoz.

Nem gondolkoztat ez el bennünket? Ha erőnk tudata átjár bennünket, ha jó véleménnyel vagyunk magunkról, akkor az elbukás veszélye egészen közel van.

Legyünk és maradjunk kicsik a saját szemünkben, így nem esünk el!

Aztán: közvetlenül a tagadás előtt az Úr Jézus Pétert különösképpen is felhívta a vigyázásra és imádkozásra.

Ezek a szavak: "Nem bírtatok vigyázni velem egy óráig sem"? mind a három tanítványnak szóltak, de különösképpen Péternek. Ő észrevette ezt, de a test fáradtsága olyan nagy volt, hogy Jézus figyelmeztetése nem jutott Péter szívéig.

Sokszor mi is akkor bukunk el, amikor nem engedünk a Lélek szelíd figyelmeztetésének, aki imádkozásra indít. Ha imádkozva nem vesszük fel Isten minden fegyverét, az ellenség eltalálja nyilaival a gyenge pontunkat.

Végül Péter bele mert keveredni Jézus ellenségeinek a társaságába. Saját kíváncsisága vitte oda. - Őrizkedjünk a világ tüzénél való kedélyes csevegésektől!

Az Isten gyermekeivel való közösség megőriz, a világgal való közösség veszélyeztet. Ezért el az önmagunkban való bizalommal, az imádságban való restséggel, és a világi társasággal!

Így maradunk meg az Úrban!


   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése