2016. augusztus 26., péntek

Isten asztaláról-Varga lászló

  "Ezt mondja a Seregek Ura, Izráel Istene: Én beteljesítem, amit kijelentettem e város kárára... De téged megmentelek azon a napon... Bizonyosan megszabadítalak, nem esel el fegyvertől, és életedet ajándékul kapod, mert bíztál bennem!"      Jeremiás 39,16-18



Egy idegennek, egy négernek szól ez az ígéret, személy szerint egyetlen embernek, aki a legnehezebb időben, amikor a választott nép már minden reményét elvesztette, bízott Istenben, és aszerint cselekedett. Jeruzsálem ostrom alatt áll, napok kérdése a teljes összeomlás és a babiloni fogság kezdete. És ebben a tragikus helyzetben Istennek gondja van arra, hogy hűséges szolgáját kiválasztva személy szerint megerősítse, megvigasztalja és biztonságba helyezze. Ezrek fognak holnap meghalni, tízezrek indulnak rabságba kötéllel a nyakukon, királyok, vezetők, főnemesek. De ez az idegen élni fog, mert nincs olyan felfordulás, olyan háború vagy bármi más veszedelem, hogy Isten ne tudná számon tartani és megmenteni azokat, akiket megtartásra rendel. A közös bűnök következménye, a közös veszedelem mindenkit elér. Nem lehet azt kívánni, hogy egy bomba kiválogatva csak egyeseket gyilkoljon. De az, hogy ki meneküljön meg, Isten döntése. És aki bízik benne, miközben természetesen maga megtesz mindent a közösség, a hozzá tartozók megmentésére, ezt abban a tudatban teheti, hogy Isten kezében van, akit szeret, s aki őt szereti.



Uram, Istenem, tudom, hogy szeretsz, s ez a biztonságom minden veszedelemben. Tudom, hogy neked akkor is gondod van ránk egyenként. Nem véletlen, hogy ki pusztul el, és ki marad meg. Ha Te úgy rendeled, hogy én belehaljak valamilyen közös vagy egyéni veszedelembe, legyen meg a Te akaratod, mert tudom, hogy az jó. De ha életre rendelsz, adj erőt, hogy minden veszedelemben nyugodt maradjak, nyugalmat és bizalmat tudjak árasztani magam körül, tudjam megerősíteni a többiek hitét is, hogy a Te kezedben jó kézben vagyunk. Hallgass meg a bajban, és tégy erőssé annak mind elviselésében, mind elhárításában! Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése