2016. augusztus 31., szerda

Bizonyságaid örökkévaló örökségem

   Akkor Simon Péter, minthogy volt egy kardja, kirántotta azt, és a főpap szolgájára sújtott és levágta annak jobb fülét; a szolga neve Málkhosz volt.(  Jn. 18,10)
 Amikor Péter Málkhosz fülét levágta, olyan hibát követett el, amely gyakran ismétlődik.

Péter nem tudott várni Jézus feleletére. Lukács elmondja, hogy a tanítványok megkérdezték: "Vágjuk-e őket karddal?", de mielőtt az Úr válaszolhatott volna, Péter heves természetétől indíttatva már vágott is. A kard megcsillant a levegőben és Málkhosz füle le volt vágva.

Ha Péter tudott volna várni, nem követte volna el ezt a hibát. -Hányszor történik ma is hasonló, ha az ember nem tud várni Jézus világos útmutatására!

Péter nem tudta az igazságtalanságot elviselni. Jézus elfogatása valóban égbekiáltó igazságtalanság volt.

Ki volt ártatlanabb, mint a Megváltó? Péternek pedig az volt a véleménye, hogy az igazságtalanságot nem szabad eltűrni és megengedni, hanem, ha szükséges, erőszakkal is meg kell akadályozni. Ez nem Isten szerinti gondolat volt.

Ma is kardot rántanak némelyek - ha ez gyakran csak az éles nyelv kardja is -, mihelyt azt gondolják, hogy igazságtalanság éri őket. Hagyjuk a fegyvert, ha hamisan vádolnak, vagy megsértenek! Ne avatkozzunk be, majd Isten beavatkozik a maga idejében!

Amikor Péter Málkhosz fülét levágta, arról is bizonyságot tett, hogy nem adta fel saját gondolatait és nem fogadta el Isten gondolatait. Jézus többször megjövendölte, hogy Néki szenvednie kell.

Péter azonban megmaradt annál a gondolatnál, hogy a szenvedést el kell kerülni. - Ezek vagyunk mi, emberek. Sokszor hosszú időbe telik, amíg elhagyjuk kedves gondolatainkat és elfogadjuk Jézus gondolatait a kereszthordozásról.

Kérjük Istent, adjon nekünk türelmet, szelídséget és engedelmességet, hogy ügyére szégyent ne hozzunk!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése