2016. augusztus 26., péntek

Napi áhítat- Naponkénti imádkozás

Hét témája: Mindennapi teendők/Naponként

Olvasmány: Dán 6,1–17

 
A naponkénti imádkozás nem egy program, hanem állandó együttlét Istennel.
A méd Dárius pedig elfoglalta az országot hatvankét esztendős korában.
Dárius úgy látta jónak, hogy országa vezetésére százhúsz kormányzót nevezzen ki, felosztva köztük az egész országot. Ezek fölé pedig három főkormányzót rendelt, akik közül az egyik Dániel volt. Ők számoltatták el a kormányzókat, hogy a királyt semmi kár ne érje. Ez a Dániel kiemelkedett a főkormányzók és a kormányzók közül, mivel rendkívüli lélek volt benne; ezért a király őt akarta az egész ország élére állítani. A főkormányzók és a kormányzók igyekeztek ürügyet találni az ország ügyeinek intézésében arra, hogy bevádolhassák Dánielt. De nem sikerült semmiféle ürügyet vagy hibát találniuk, mert megbízható volt; sem hanyagságot, sem hibát nem lehetett találni nála. Akkor azt mondták ezek az emberek: Nem találunk semmiféle ürügyet, hogy bevádolhassuk ezt a Dánielt, hacsak Istenének a törvényével kapcsolatban nem találunk ellene valamit.
Akkor ezek a főkormányzók és kormányzók a királyhoz siettek, és ezt mondták neki: Dárius király, örökké élj! Azt tanácsolják az ország főkormányzói, az elöljárók, a kormányzók, az udvari emberek és a helytartók, hogy hozzon a király végzést, és adjon ki szigorú rendeletet: aki harminc napon belül bármiért könyörög akár istenhez, akár emberhez rajtad kívül, ó, király, azt dobják az oroszlánok vermébe! Most azért add ki, ó, király, ezt a rendeletet, és írd alá ezt az iratot, hogy a médek és a perzsák megmásíthatatlan törvénye szerint visszavonhatatlan legyen! Így is történt: Dárius király aláírta a rendeletet tartalmazó iratot.
Amikor Dániel megtudta, hogy ez az irat alá lett írva, hazament. Emeleti szobájának ablakai azonban nyitva voltak Jeruzsálem felé, és ő napjában háromszor térden állva imádkozott, és magasztalta Istenét, ahogyan azelőtt is szokta. Azok az emberek pedig odasiettek, és ott találták Dánielt, amint Istenéhez könyörgött és esedezett. Akkor a király elé járultak, és ezt mondták a királyi rendeletre hivatkozva: Ó, király! Nem írtad-e alá azt a rendeletet, hogy aki harminc napon belül bármiért könyörög akár istenhez, akár emberhez rajtad kívül, azt dobják az oroszlánok vermébe? A király így válaszolt: De igen, így van, a médek és a perzsák visszavonhatatlan törvénye szerint. Erre ők azt mondták a királynak: Dániel, a zsidó foglyok egyike semmibe vesz téged, ó, király, meg azt a rendeletet is, amelyet aláírtál, és naponta háromszor imádkozik a maga Istenéhez. Amikor a király ezt meghallotta, nagyon elszomorodott, és azon töprengett, hogyan segíthetne Dánielen. Napnyugtáig azon fáradozott, hogy megmentse őt. De azok az emberek újra a királyhoz siettek, és ezt mondták neki: Tudnod kell, ó, király, hogy a médek és a perzsák törvénye szerint nem szabad megmásítani semmiféle rendeletet vagy végzést, amelyet a király kiadott. Ekkor a király parancsára előhozták Dánielt, és az oroszlánok vermébe dobták. De a király ezt mondta Dánielnek: A te Istened, akit állhatatosan tisztelsz, szabadítson meg téged!”

Magyarázat

A héten a keresztény ember napi teendőiről és eseményeiről olvasunk igéket. Első és legfontosabb teendőnk az imádkozás. A zsidóságban és a korai kereszténységben egyértelmű elvárás volt a naponkénti, időben jól meghatározott imádság, gyakran még a szövege is elő volt írva. Dániel tartotta magát ehhez a fogságban is, nemcsak a nehézségek közt, hanem akkor is, amikor vezetői szerepbe került. Az imádság egyik célja figyelemfelhívás. Megállunk, hogy Isten figyelmét kérjük az életünkre. Megállunk és kérjük, hogy vigyázzon ránk, őrizze életünk, segítsen megcselekedni akaratát. Ezzel jelezzük neki, hogy várjuk az áldását életünkre, és észre akarjuk venni, amikor megérkezik, hogy megköszönhessük és dicsőíthessük az élő Istent. Dániel imádsága azonban felkelti a figyelmét az ellenségeinek is. S ez a figyelem akár halálossá is válhat. Ilyenkor könnyű lenne elhallgatni, visszavonulni, mondván, hogy imádságaink nem tartoznak másra, csak az élő Istenre. Dániel azonban bölcsebb ennél, tudja, hogy neki van szüksége a naponkénti imádságra, nem az élő Istennek. S akármilyen veszélyes is, nem hagyja abba az imádságot. Hiszen az igazi életveszélybe lelki szempontból akkor kerülünk, amikor abbahagyjuk az imádságot. Kérd Istent, hogy szüntelen tudj imádkozni, mert ez véd meg a kísértések közt.
(Vas Ferenc)
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése