2016. augusztus 29., hétfő

Mindennap az Ige fényében- ISTEN, NEMISÉG ÉS PÉNZ

A mai napon olvasandó igeszakasz: Zsid 13,1-8 


1 A testvéri szeretet legyen maradandó. 2 A vendégszeretetről meg ne feledkezzetek, mert ezáltal egyesek - tudtukon kívül - angyalokat vendégeltek meg. 3 Ne feledkezzetek meg a foglyokról, mintha fogolytársaik volnátok; a gyötrődőkről, mint akik magatok is testben vagytok. 4 Legyen megbecsült a házasság mindenki előtt, és a házasélet legyen tiszta! A paráznákat és a házasságtörőket pedig ítéletével sújtja az Isten. 5 Ne legyetek pénzsóvárak, érjétek be azzal, amitek van, mert ő mondta: "Nem maradok el tőled, sem el nem hagylak téged." 6 Ezért bizakodva mondjuk: "Velem van az Úr, nem félek, ember mit árthat nekem?" 7 Ne feledkezzetek meg vezetőitekről, akik az Isten igéjét hirdették nektek. Figyeljetek életük végére, és kövessétek hitüket. 8 Jézus Krisztus tegnap, ma és mindörökké ugyanaz.

"Legyen megbecsült a házasság ... ne legyetek pénzsóvárak." (Zsid 13,4-5)

A házasság és a pénz nem tartozik a rendíthetetlen dolgok közé és nem visszük be őket a maradandó városba. A nemiség (szex) és a pénz értékét rendkívüli módon túlbecsülik manapság. A legtöbb érzéki beállítottságú embertársunk előtt a szex és a pénz az a két dolog, amiért érdemes élni. Ilyen képes folyóiratokat olvasnak, és beszélgetéseikben is állandóan erre a két témára összpontosítanak. Ünneplik azt az embert akiről az a hír járja, hogy mindkét területen sok sikert ér el. Ugye ez tragikus? Hol lesznek ezek az emberek majd az "infláció napján"?
Ámde a szex és a pénz helyénvaló dolog a jelenlévő világban, ha a megfelelő módon élünk velük. Bűn használni a házastársadat, ahelyett, hogy szeretnéd őt. És bűn szeretni a pénzt ahelyett, hogy használnád azt. Azonban mindkettő helyes és jó, ha a házasság megbecsült, és a pénz Isten szolgáinak a szolgálója.
Az a keresztyén életművészet, ha úgy rendezzük el és irányítjuk életünket, hogy ez első dolgok elsőbbséget kapjanak, amíg az egyéb dolgok az egésszel való összefüggésben kapják meg az őket megillető helyet.
Olyan ez mint a lakóházunk. A tűz a kazánban szokott égni, ami annak jó és megfelelő helye. Ha azonban a tűz megemészti a nappali szoba bútorzatát, az egész ház hamarosan romokban hever majd. Ha a szex és a pénz a megfelelő helyet foglal el életünk otthonában, akkor ezek hozzájárulnak ahhoz, hogy a keresztyén élet örvendetes és meghitt legyen. Ha viszont megengedjük azt, hogy behatoljanak arra a területre, amelyik nem az övék, akkor a tűz elharapódzik és a ház megsemmisül.
Isten kijelölt egy helyet nemi megnyilvánulásainknak. Azon a helyen ezek jó és szép dolgok: "Legyen megbecsült a házasság mindenki előtt." "A paráznákat és a házasságtörőket pedig ítéletével sújtja az Isten", még akkor is, ha a társadalmunk egészen elfogadhatónak találja is magatartásukat.
A pénz akárcsak a szex Isten ajándéka, amelyet felelősségteljesen kell használnunk. Amikor azonban Istenné válik, amelyet szeretünk, akkor már nem maradhatunk meg abban a hitben, mely így énekel: "Velem van az Úr, nem félek." (6.v.)
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése