2016. augusztus 25., csütörtök

Isten asztaláról- Varga László

   "Én, a presbiter, a kiválasztott Úrnőnek és gyermekeinek, akiket igazán szeretek... akiket azért az igazságért szeretek, amely bennünk van, és velünk lesz örökké."      2János 1-2

János apostol nagyon szeret szimbólumokban beszélni. Egyik legszebb szimbóluma áll itt előttünk. A keresztyének alapvető vallástétele: Jézus Krisztus Úr. Igen veszedelmes volt ez a kijelentés. A Római Birodalomban ez a cím, a "Küriosz", egyedül a császárt illette meg. Aki Jézust mondta Küriosznak, a császár istenségét és mindenhatóságát tagadta, ez lett a keresztyénüldözések egyik fő alapja. De János tovább megy ennél. Az egyház Krisztus menyasszonya. Az asszony joggal viseli férje rangját. Az egyházat megilleti Krisztus rangja, tehát Úrnő, Küria. Így címezi levelét egyik szeretett egyházának. Így szól levele a mi egyházunkhoz is. Tudjuk mi ezt? Fel tudjuk fogni, mit jelent ez a ritkán említett címzés? Ha Isten ezt ajándékozza nekünk, milyen kellene legyen egyházunk élete, hogy megfeleljen ennek a méltóságnak? Ne legyen rongyos! Öltözzön az igazság hófehér ruhájába. Méltó módon várja eltávozott Urát, és úgy vigyázzon annak otthonára, gyermekeire, hogy rangját, tisztességét gáncs ne érje, ha hazaérkezik. János azért szereti az egyházat, mert abban jelen van az Igazság. Így személyként, nagybetűvel, hiszen Krisztus az, aki velünk van és marad örökké.



Uram, Istenem, oda jutottunk, hogy legfeljebb mosolyogni tudunk azon a rangon, amit egyházunknak, s benne tagjainak, azaz gyermekeinek örökségképpen ajándékoztál. Szolga lett az Úrnőből, és az a legnagyobb baj, hogy szolgának is érzi magát. Emeld fel a fejét! Tanítsd meg Úrnőként viselni Vőlegénye rangját! Engem is taníts meg mosolygás nélkül komolyan venni ezt a méltóságot. Segíts, hogy legyek hasznára mindazoknak, akik ezért dolgoznak! Te már megszégyenítetted azokat, akik szolgává tették, de a mi fejünk még nem emelkedett fel. Lelki ruhánk rongyait még nem tudtuk levetni. Én is szeretnék részt venni a megújulásban. Segíts, Uram! Ámen.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése