2016. augusztus 31., szerda

Napi áhítat-Naponkénti munkálkodás

Hét témája: Mindennapi teendők/Naponként 

Olvasmány: Jn 9,1–5

 
Sok minden nélkül elképzelhetetlen a homo sapiens. Az egyik ilyen a naponkénti rendszeres munka.
„Amikor Jézus továbbment, meglátott egy születése óta vak embert. Tanítványai megkérdezték tőle: Mester, ki vétkezett? Ez vagy a szülei, hogy vakon született? Jézus így válaszolt: Nem ő vétkezett, nem is a szülei, hanem azért van ez így, hogy nyilvánvalóvá legyenek rajta Isten cselekedetei. Nekünk, amíg nappal van, annak a cselekedeteit kell végeznünk, aki elküldött engem. Mert eljön az éjszaka, amikor senki sem munkálkodhat. Amíg a világban vagyok, a világ világossága vagyok.”

Magyarázat

A vakon született ember meggyógyítása egyike kedvenc bibliai történeteimnek. Gyengénlátóként könnyű beleélnem magam abba, hogy milyen nagy csoda és áldás, hogy Jézus látóvá tette ezt a vakot. Mégis a történet rengeteg lelki igazságot is tartalmaz a számunkra. János mindig többről beszél, mint amit az emberi szem meglát a Megváltó életének eseményeiből. Mindig ezt a többet kell keresnünk, mikor olvassuk az evangéliumot. Jézus itt arról beszél, hogy nappal munkálkodnunk kell, cselekedve Isten akaratát, aki elküldte számunkra a Megváltót, az ő egyszülött Fiát. Ó, ez könnyű: mondhatod. Mindennap igyekszem megélni a hívő életem, mindennap igyekszem Isten akaratából megvalósítani valamit. Ez csak természetes. Jézus figyelmeztet, hogy nem így van. Az ő szolgálatában is voltak időszakok, amikor el kellett rejtőznie. A nagyhéten lopva ment be minden reggel Jeruzsálembe, hogy ne siettesse a megváltás munkáját, hogy Isten időrendje valósuljon meg. Akkor már a sötétség uralkodott, lelki éjszaka volt. Tisztában kell lennünk azzal, hogy vannak szakaszok az életben, amikor nem tehetünk semmit. Sokan ilyenkor akarják megmutatni cselekedeteikben engedelmességüket, mikor nem lehet tenni semmit. S akkor tétlenek, mikor munkálkodni kellene. Bűn ez is.
Kérd ma Istent, hogy tanítson arra is, mikor kell munkálkodnod Isten országának ügyében, és mikor nem. Kérj bölcsességet erre is.
(Vas Ferenc)
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése