2016. augusztus 30., kedd

Napi áhítat-Naponkénti igetanulmányozás

Hét témája: Mindennapi teendők/Naponként 

Olvasmány: ApCsel 17,10–15

 
Olvasd el annyiszor a Bibliát, hogy ha nincs is nálad, akkor is képes legyél a dolgokról a Biblia szellemiségén keresztül ítéletet alkotni.
„A testvérek pedig még aznap éjjel elküldték Pált Szilásszal együtt Béreába. Amikor megérkeztek, bementek a zsidók zsinagógájába. Ezek nemesebb lelkűek voltak, mint a thesszalonikaiak, teljes készséggel fogadták az igét, és napról napra kutatták az Írásokat, hogy igaz-e, amit Pál mond. Sokan hittek tehát közülük, sőt a tekintélyes görög asszonyok és férfiak közül sem kevesen. De amint megtudták a thesszalonikai zsidók, hogy Pál Béreában is hirdeti az Isten igéjét, odajöttek, és ott is fellázították és felizgatták a sokaságot. Akkor a testvérek azonnal továbbküldték Pált, hogy menjen a tengerpartra. Szilász és Timóteus azonban ott maradt. Pált pedig elvitték kísérői egészen Athénig, majd visszatértek azzal az utasítással, hogy Szilász és Timóteus minél hamarabb menjen hozzá.”

Magyarázat

Pál apostol a missziói útjain számtalan emberrel találkozik, akik számtalan módon reagálnak a prédikációira, az Isten Krisztusban adott örömhírére. A béreai zsinagógában teljes készséggel fogadták az igét, és naponként kutatták azt. Ők voltak tehát az ideális hallgatóság, akikre minden igehirdető vágyik. Mégis, amikor lázítók érkeznek a városba, a sokaság ellenségessé vált Pálékkal szemben. Olyannyira, hogy el kellett menekülniük onnan. Isten igéjének olvasása ezért is fontos az életünkben. Amíg olvassuk, addig nem tudnak felizgatni és fellázítani bennünket, mert békességet nyerünk belőle. Olvassuk tehát naponként Isten igéjét lelki békénkért. Mégis szeretném felhívni a figyelmünket arra, hogy Isten igéjének olvasása ne legyen csak egy jó szokásunk, mert törvényeskedővé tehet bennünket. Neked, aki olvasod ezt az áhítatot, van egy szokott rended, ahogy olvasod a Bibliát. Nem azt kérem, hogy ezen változtass. Hanem csak arra, hogy időnként olvasd más módon is Isten igéjét. Talán válassz ki egy könyvet a Bibliából, amit a héten mindennap elolvasol. Négy fejezetet elolvashatsz 10 perc alatt. Tanulj meg egy zsoltárt, és mondd el újra félhangosan magadban, mikor egyedül vagy. Légy kreatív, mert magadért teszed. Isten igéjének olvasása ne megszokott legyen a számodra, hanem áldások forrása. Keresd ennek módját, ne feledd, ez rajtad múlik.
(Vas Ferenc)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése