2016. augusztus 29., hétfő

Bruce H. Wilkinson-PRÓFÉTAI PERSPEKTÍVA

BIBLIAI OLVASMÁNY: 
 
1PÉTER 1,10-12

TEKINTS VISSZA! * A legtöbb prófétához hasonlóan, Ézsaiás is négy profetikus korszakra vonatkoztatva adja át Isten kijelentését:
1.Ézsaiás kora. Gyakran előfordul a könyvben, hogy Ézsaiás aktuális eseményekről nyilatkozik Isten ítélete fényében. Ez azt takarja, hogy Isten profetikus üzenete inkább kinyilatkoztatás, mint jövendölés, bár mindkét szempont érvényesül benne.
2.Fogságba vitel. Ézsaiás Júda babilóniai fogságát is megprófétálja. Egyedül Isten tudja az esemény pontos idejét, de Ézsaiás először a 11,11-ben tesz említést a végkimenetelről. Később, amikor Ezékiás lesz a király, a prófécia még érthetőbbé válik (lásd 39,6).
3.Krisztus eljövetele. Az ilyen jellegű próféciák főként Ézsaiás könyve utolsó harmadában, a 40-66. fejezetben jelennek meg. A Krisztus első és második eljöveteléről szóló kijelentés egyaránt világosan felismerhető bennük.
4.A történelem végpontja. Ézsaiás a végidők eseményeiről is kijelentést ad: a Békesség Fejedelme, vagyis Krisztus uralkodásáról (lásd 9,6); illetve Izráel egybegyűjtéséről, miután szétszórattak az egész földkerekségen (lásd 27,12-13; 43,5-7; 65,8-10). A legtávolabbi horizonton pedig Ézsaiás már látja az új eget és az új földet (lásd 65,17).
NÉZZ FEL! * Nyilvánvaló, hogy a próféták, Ézsaiást is beleértve, nem értették tökéletesen mindazokat az ígéreteket, amelyeket Isten kijelentett nekik, ennek ellenére feljegyezték és továbbadták a népnek az isteni igazságokat. Azért tettek így, mert ismerték a kijelentéseket adó Istent, és bíztak benne.
Miközben az 1Péter 1,10-12-t olvasod, képzeld magad a próféták helyébe. Gondolj bele, hogy milyen hatalmas teher nyomta a vállukat, és micsoda bizalommal voltak Isten felé. Péter szerint mi a célja annak, hogy feljegyezték ezeket az igazságokat?
Imádságban adj hálát Istennek prófétáiért, az igéért, amit írásba foglaltak, és hogy mindez a számodra is elérhető a Bibliában. Kérd Őt, hogy adjon szorgalmat igéje tanulmányozásához!
HALADJ TOVÁBB! * Nagy előnyt élvezel a prófétákkal szemben, hiszen a Bibliában Isten teljes kijelentése a rendelkezésedre áll. Mennyire ismered a próféciákat?
Kérd meg gyülekezeted lelkipásztorát vagy a hittantanárodat, hogy ajánljon neked olyan kommentárt vagy könyvet, ami felvázolja a prófétai kijelentéseket. Lenyűgöző és hitedet erősítő foglalatosság ez, ami forradalmasíthatja az Istennel való járásodat.
A Biblia egy örökkévalóságra nyíló ablak evilági börtönünk falán.
Bruce H. Wilkinson

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése