2016. szeptember 21., szerda

Bizonyságaid örökkévaló örökségem

Az apostolok ezt mondták: "Mi vagyunk a tanúi ezeknek az eseményeknek és a Szentlélek is.." Amikor pedig ezeket hallották (a főtanács tagjai), fogaikat csikorgatták, és arról tanácskoztak, hogy megölik őket". (Csel 5,32-33)
 
 

Csodáljuk meg itt Isten bánásmódját mind övéivel, mind ellenségeivel! Milyen csodálatosan bánik az apostolokkal. A dicsőség magasba törő útján, amikor ők az általános csodálat és a nyilvános elismerés tárgyai, megengedi Isten, hogy közönséges börtönbe vessék őket.

Egy pillanatig sem kételkedünk abban, hogy az apostolok alázatos emberek voltak. De a legalázatosabb ember is kárt szenvedhet lelkében, ha csak eredményt és elismerést talál minden részről.

Szüksége van ellensúlyozásra. Ezt ajándékozta az apostoloknak Isten a felsőbbség ellenségeskedése által, amikor letartóztatták őket.

Legyünk hálásak minden megaláztatásért!

Istennek azonban nemcsak a megaláztatás volt a célja, hanem ezzel készített nagyobb áldásokat számukra. Angyal keze által vezette ki Isten az apostolokat a börtönből, s ezt parancsolta nekik: "Menjetek el, álljatok ki és hirdessétek a templomban a népnek az Életnek minden beszédét!" Erre újra a főtanács elé kerültek, és itt Isten hatalmat adott nekik arra, hogy Jézus gyilkosait beszédeikkel olyan mélyen érintsék, hogy azok dühükben megvesszőztették az apostolokat.

Látjuk, hogy Isten az övéit a megaláztatás útján, majd a dicsőség, majd megint a szenvedések útján vezeti.

S hogyan bánik Isten az ellenségeivel"? Többségben sadduceusok voltak ezek, akik azt tartották, nincs feltámadás, nincsenek angyalok, sem lélek (Csel 23,8). Most ezeknek a hitetleneknek át kellett élniük, hogy foglyaikat angyal vezette ki a börtönből, azután ezeknek az embereknek a szájából meg kellett hallaniuk a mindent legyőző bizonyságtételt Jézus feltámadásáról - ami ellen lelkiismeretükben semmit sem tudtak felhozni.

S ezeknek a képzetlen, egyszerű embereknek a szájából olyan Lélek beszélt, aki előtt elhalványul az emberi bölcsesség.

Isten bölcsessége győzedelmeskedik minden emberi bölcsesség felett.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése