2016. szeptember 16., péntek

Köszöntünk Szent Szellem!- A BÖLCSESSÉG ÉS TUDOMÁNY BESZÉDE

"Némelyiknek ugyanis bölcsességnek beszéde adatik a Lélek által;
másiknak pedig tudománynak beszéde ugyanazon Lélek szerint."
(1Kor 12:8)


Habár a Szentlélek - amennyiben az szükséges - ki tudja nyilatkoztatni szolgáinak mások életének aprólékos részleteit, ez az adomány leggyakrabban mégis a prófétaság lelki ajándékának részeként működik. Ez történt több alkalommal Ellen White szolgálatában is. A bölcsesség és tudomány beszéde mindkettő a beszéd ajándéka, vagyis szavakban fejeződik ki. Pál a "bölcsesség" vagy "bölcs" szavakat 20-szor használja a Korinthusi I. levél első 2 fejezetében, a "tudomány" vagy "tud" kifejezéseket pedig szintén 20-szor az első 8 részben. Azt mondja, hogy az evangélium üzenete nem az emberi bölcsességtől vagy tudástól függ, hanem azoktól a szavaktól, amelyeket a Szentlélek hatalma által szólnak az Úr szolgái (1Kor 2:1-5).
Egy meghatározás szerint a bölcsesség beszédének lelki ajándéka arra képesíti a keresztényt, hogy Isteni igazságot jelentsen ki oly módon, ami felülmúlja saját természetes képességeit. A tudomány beszédének ajándéka pedig természetfeletti képesség az Úr dolgainak tanítására, hogy a megváltás tervének gyakorlati működését világosan lássa, aki hallja a tanítótól az üzenetet.
Habár a beszédnek ezen ajándékai ihletett üzenetek, amelyek nagy hatást gyakorolnak a hallgatókra, mégsem adnak hozzá semmit a Szentíráshoz, illetve semmiképpen nem kerülnek ellentétbe azzal. Sokkal inkább az írás igazságának személyes alkalmazását segítik elő. A kis csoport körében - ami a korai keresztény gyülekezetek elterjedt formája - Isten kiválasztotta ezeket az ajándékokat, hogy használják, és meg fognak lepődni, milyen világosan megértik és el tudják magyarázni az Isteni igazságot. Felismerik majd, hogy saját természetes képességeiket túlszárnyalva teszik ezt, és mások is megerősítik őket erről: "El sem hiszem, milyen világosan magyaráztad el nekem!"
Imádság a mai napra
"Uram, segíts, hogy meghalljam a bölcsesség vagy tudomány szavait, amit egy barátom közöl velem, vagy add, hogy én is meg tudjam osztani üzenetedet másokkal!"

Garrie F. Williams írása alapján
  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése