2016. szeptember 4., vasárnap

Mindennap az Ige fényében- AMIKOR AZ ÖRDÖG ELVESZÍTI A FEJÉT

A mai napon olvasandó igeszakasz: Mt 2,1-12
 
 
1 Amikor Jézus megszületett a júdeai Betlehemben Heródes király idejében, íme, bölcsek érkeztek napkeletről Jeruzsálembe, 2 és ezt kérdezték: "Hol van a zsidók királya, aki most született? Mert láttuk az ő csillagát, amikor feltűnt, és eljöttünk, hogy imádjuk őt." 3 Amikor ezt Heródes király meghallotta, nyugtalanság fogta el, és vele együtt az egész Jeruzsálemet. 4 Összehívatta a nép valamennyi főpapját és írástudóját, és megkérdezte tőlük, hol kell megszületnie a Krisztusnak. 5 Azok ezt mondták neki: "A júdeai Betlehemben, mert így írta meg a próféta: 6 Te pedig Betlehem, Júda földje, semmiképpen sem vagy a legjelentéktelenebb Júda fejedelmi városai között, mert fejedelem származik belőled, aki legeltetni fogja népemet, Izráelt." 7 Ekkor Heródes titokban hívatta a bölcseket, pontosan megkérdezte tőlük a csillag feltűnésének idejét, 8 majd elküldte őket Betlehembe, és ezt mondta: "Menjetek el, szerezzetek pontos értesüléseket a gyermekről; mihelyt pedig megtaláljátok, adjátok tudtomra, hogy én is elmenjek, és imádjam őt!" 9 Miután meghallgatták a királyt, elindultak, és íme, a csillag, amelyet láttak feltűnésekor, előttük ment, amíg meg nem érkeztek, és akkor megállt a fölött a hely fölött, ahol a gyermek volt. 10 Amikor meglátták a csillagot, igen nagy volt az örömük. 11 Bementek a házba, meglátták a gyermeket anyjával, Máriával, és leborulva imádták őt. Kinyitották kincsesládáikat, és ajándékokat adtak neki: aranyat, tömjént és mirhát. 12 Mivel azonban kijelentést kaptak álomban, hogy ne menjenek vissza Heródeshez, más úton tértek vissza hazájukba.



"Amikor ezt Heródes király meghallotta zavarba jött és vele együtt az egész Jeruzsálem."
(Mt 2,3)


Heródes csecsemőgyilkossága nem egyedülálló bűntény volt. Tizenhárom évszázaddal korábban az egyiptomi fáraó ugyanilyen kegyetlenséget követett el. A két támadás ugyanabban az elmében fogant meg, ti. az ördögében. És mindkét támadás az Isten népe szabadítója ellen irányult.
Gonosz lénye mélyén a Sátán tudta, hogy a Szabadító el fog jönni. Azért rendelte el a csecsemők meggyilkolását, mert véget akart vetni a felszabadítási hadműveletnek. A fáraó és Heródes az ördög játékszerei voltak, ámbár saját érdekeiket is védelmezték.
Figyeld meg, hogy a Mt 2 ezt mondja: "Heródes király ... zavarba jött." Trónja inogni kezdett. (Ez az ember már másokat is megölt, olyanokat, akikről úgy vélte, hogy veszélyt jelentenek trónja szempontjából.) Heródes "zavarba jött és vele együtt az egész Jeruzsálem". Azok is kezdték bizonytalanul érezni magukat, akik támogatták trónját. Bizonytalanság érzésük a Sátán bizonytalanság érzésében gyökerezett. Ne felejtsük el, hogy a Sátán azért bizonytalan, mert fél. Nem sok ideje van hátra, és ezt tudja. Ítélete biztos, és bár nem fogadja el, tudatában van annak.
Ezért a Sátán teljesen elveszti a fejét.
A keresztyének nem vesztik el a fejüket. Lehet hogy türelmetlenek vagy aggodalmaskodnak, de pánikba nem esnek. A hit a pánik elutasítása. A pánik akkor lesz úrrá valakin, amikor elveszti önuralmát, amikor összeomlik lelkivilága, amikor egyszerre csak úgy tűnik, hogy minden elveszett.
Hit által tudjuk, hogy bármi történik is, a legrosszabb nem történhet meg. Még a leginkább próbára tevő körülmények között is van hová menekülnünk. Isten trónja örökre megáll. Üdvterve bizonyos. Igen, bajok jöhetnek, de pánik soha.
A fáraó és Heródes elvesztették a fejüket. Az ördög szolgái elvesztik az önuralmukat, amikor a Szabadító jön. Feneketlen mélységbe zuhannak, de mi mélységesen derűlátók vagyunk, még a legrosszabb megpróbáltatások idején is. Mindenkit és mindent a kezében tart Valaki.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése