2016. szeptember 21., szerda

Mindennap az Ige fényében- A SZABADOK ÉNEKE

A mai napon olvasandó igeszakasz: Jel 15,1-4


1 És láttam egy másik nagy és csodálatos jelet a mennyben: hét angyalt, akiknél az utolsó hét csapás volt, mert ezekkel teljesedett be az Isten haragja. 2 És láttam valami üvegtengerfélét, amely tűzzel volt vegyítve, és láttam azokat, akik legyőzték a fenevadat, annak képmását és nevének számát, amint az üvegtengernél álltak az Isten hárfáival, 3 és énekelték Mózesnek, Isten szolgájának énekét és a Bárány énekét: "Nagyok és csodálatosak a te műveid, mindenható Úr Isten, igazságosak és igazak a te utaid, népek királya: 4 ki ne félne téged, Urunk, és ki ne dicsőítené a te nevedet, hiszen egyedül te vagy szent: mert a népek eljönnek mind, és leborulnak előtted, mert nyilvánvalóvá lettek igazságos ítéleteid".

"És énekelték Mózesnek, az Isten szolgájának énekét, és a Bárány énekét: Nagyok és csodálatosak a te műveid..."(Jel 15,3)

A fenevad felett győzelmet aratók ott állnak az üveg- és tűztenger mellett és éneklik Mózes és a Bárány énekét.
A Biblia szabadítási témái egyetlen képbe és egyetlen énekbe torkollnak. Az első kivonulás, amelyet Mózes vezetett, és a második, amelyet Krisztus vezetett, most egy dallammá olvadnak össze. Az ó- és újszövetség megváltottai ugyanazokkal a szavakkal dicsőítik Istent: "Nagyok és csodálatosak a te műveid, mindenható Úr Isten, igazságosak és igazak a te útaid, népek királya!"
A mi fülünk talán különbséget tesz Mózes éneke, és a Krisztustól, az Isten Bárányától megváltottak éneke között. Midőn Isten átvitte népét a Vörös-tengeren, és megszabadította őket, népe így énekelt: "Az Úr vitéz harcos, az Úr: ez a neve" (2Móz 15,3Miután Jézus kifizette szabadságunk árát, ezt kezdtük énekelni: "Úgy szerette Isten a világot ... Szeretet: ez a neve."
Mégis, ő ugyanaz az Isten. A szabadítás munkáját végzi, mert szeret, és ítéletet hajt végre, mert igazságos.
És ugyanaz az ellenség is, akit szét kell zúzni: a fáraó haragjában és a fenevad dühöngésében a mi halálos ellenségünknek, a Sátánnak a kegyetlensége lepleződik le. Olyan életekben kell tükröződnie a megváltottak hálájának, amely életek egyre inkább az Úr Jézus Krisztust és az ő népét szolgálják. De ugyanilyen odaadással kell gyűlölni a fenevadat és mindazt, amit az jelent.
Az Isten, aki kidolgozza a szabadítást a történelemben, ugyanaz az Isten. Az ellenség, akit le kell győzni, ugyanaz az ellenség. És az összes megváltott éneke egyetlen kórusba olvad össze, mert mindenkinek vízen kell átmennie, és tűzzel kell megkereszteltetnie. Isten népének a megváltási élményeit a dagály, a Vörös-tenger és a mi saját keresztségünk jelképezi. Ezek mind az ítélet és a megváltás cselekményei.
Ezért hát, amikor az összes csata győzelemmel véget ér, Isten népe örökre dicsőíteni fogja Izráel vitéz harcosát és meg fogja vizsgálni Isten szeretetének mélységét. 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése