2016. augusztus 24., szerda

Mindennap az Ige fényében- MINDEN LEHETSÉGES

A mai napon olvasandó igeszakasz: Zsid 11,29-38 

  
29 Hit által keltek át a Vörös-tengeren, mint valami szárazföldön, és amikor ezt az egyiptomiak is megpróbálták, elmerültek. 30 Hit által omlottak le Jerikó kőfalai, miután körüljárták azokat hét napon át. 31 Hit által nem veszett el az engedetlenekkel együtt Ráháb, a parázna nő, amikor a kémeket békességgel befogadta. 32 És mit mondjak még? Hiszen kifogynék az időből, ha szólnék Gedeonról, Bárákról, Sámsonról, Jeftéről, Dávidról, Sámuelről és a prófétákról. 33 Ezek hit által országokat győztek le, igazságot szolgáltattak, ígéreteket nyertek el, oroszlánok száját tömték be, 34 tűz erejét oltották ki, kard élétől menekültek meg, betegségből épültek fel, háborúban lettek hősökké, idegenek seregeit futamították meg. 35 Asszonyok feltámadás révén visszakapták halottaikat. Másokat viszont megkínoztak, akik nem fogadták el a szabadulást, hogy dicsőségesebb feltámadásban legyen részük. 36 Mások megszégyenítések és megkorbácsolások próbáját állták ki, sőt még bilincseket és börtönt is. 37 Megkövezték, megégették, szétfűrészelték, kardélre hányták őket; juhok és kecskék bőrében bujdostak, nélkülözve, nyomorogva, gyötrődve, sínylődve azok, 38 akikre nem volt méltó a világ; bolyongtak pusztákban és hegyeken, barlangokban és a föld szakadékaiban.

Asszonyok feltámadás révén visszakapták halottaikat. Másokat viszont megkínoztak, akik nem fogadták el a szabadulást, hogy dicsőségesebb feltámadásban legyen részük." (Zsid 11,35) 

Hit által minden lehetséges, mert a hit teljes ráhagyatkozás Isten erejére és ígéreteire.
A "Minden lehetséges, csak higgy" mondással olyan sokszor visszaéltek már a vallásos nyerészkedők, hogy nehéz megértenünk, amit a Biblia akar mondani ezzel. Most már annyira hozzászoktunk ehhez a mondáshoz, hogy amikor halljuk, hogy valaki ezt mondja: "Minden lehetséges, annak aki hisz", akkor úgy értjük, azt mondja, hogy mindenféle nagyszerű és csodálatos dolog lehetséges, ha hiszünk. A második azonnali reagálásunk a bűntudat bizonytalan érzése amiatt, hogy nem hiszünk elég erősen. Ha hinnénk, akkor több nagyszerű és csodálatos dolog történne velünk.
Ne vitatkozzunk arról, hogy van-e valami a hitből való gyógyulásban (Van). Inkább figyeljünk odaadóbban a Bibliára, ahol a "hit által" kifejezésnek egy teljesen más jelentésköre van.
Azokról az asszonyokról, akik feltámadás révén kapták vissza halott gyermekeiket az 1Kir 17-ben és a 2Kir 4-ben olvasunk. A hitből való imádságot az első helyen Illés a másodikon Elizeus mondta el. Akiket megkínoztak, és akik visszautasították a szabadulást, azoknak a történeteit a Makkabeusok könyve mondja el nekünk (ez a könyv a római katolikusok által használt Biblia ószövetségi részében van csak meg , ford. megj.!) A szenvedéseket, a gúnyolódásokat, a bilincseket és a bebörtönzést (36.v.) a keresztyének serege viselte el, beleértve magát Jézus Krisztust is. A 37. versszakban említett szörnyű kínzásokat állítólag Ézsaiás és Jeremiás próféták szenvedték el.
És ez a hit erejének története. Minden lehetséges. Ezekről a példákról azért kapunk beszámolót, hogy te is és én is minden bizodalmunkat Istenbe vessük. Olyan tökéletesen kell bíznunk őbenne, hogy az egyetlen lehetséges dolog amitől félhetünk, az legyen, hogy hűtlenek leszünk hozzá. Akik hit által élnek, azok valóban élnek.
A hit erejének ez az igazsága azonban karikatúrává torzul, ha először elmondom amit akarok, és aztán "használom" Istent, hogy elérjem amit akarok. Nem szabad a bibliai kitételeket arra használnunk, hogy egy bibliai igazságot az ellenkezőjére fordítsunk. 








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése