2016. augusztus 5., péntek

Mindennap az Ige fényében-TEST ÉS VÉR

Andrew Kuyvenhoven-

A mai napon olvasandó igeszakasz: Zsid 2,14-18  

14 Mivel pedig a gyermekek test és vér részesei, ő is hozzájuk hasonlóan részese lett ezeknek, hogy halála által megsemmisítse azt, akinek hatalma van a halálon, vagyis az ördögöt;  
15 és megszabadítsa azokat, akik a haláltól való félelem miatt egész életükben rabok voltak.
16 Mert nyilván nem angyalokat karol fel, hanem Ábrahám leszármazottait karolja fel.  
17 Ezért mindenben hasonlóvá kellett lennie a testvéreihez, hogy irgalmas és hű főpap legyen az Isten előtti szolgálatban, hogy engesztelést szerezzen a nép bűneiért.  
18 Mivel maga is kísértést szenvedett, segíteni tud azokon, akik kísértésbe esnek.

"Miután tehát a gyermekek test és vér részesei, ő is hozzájuk hasonlóan részese lett ezeknek, hogy halála által megsemmisítse azt, akinek hatalma van a halálon, vagyis az ördögöt, és megszabadítsa azokat, akik a haláltól való félelem miatt egész életükben rabok voltak." (Zsid 2,14-15) 


Mi csak emberek vagyunk. A Biblia test és vér lényeknek hív minket. Ez a kifejezés arra emlékeztet bennünket, hogy erőtlenek és halandók vagyunk.
A test és vér számára semmiféle vágy nem erősebb, mint az életvágy, és semmiféle félelem nem nagyobb, minta a halálfélelem.
Minden igyekezetünkkel azon vagyunk, hogy elleplezzük félelmeinket, de ez soha sem sikerül egészen. A halál állandó útitársunk. De soha nem szokunk hozzá. Nem tudunk "együtt élni vele". Ahhoz, hogy "normális életet" éljünk, el kell fojtanunk azt a tudatot, hogy a halál csak egy lélegzetelállás. Nem kell annyira igyekeznünk, hogy elleplezzük félelmeinket. Életvágyunk és halálfélelmünk a test és vér voltunk tartozéka. Nem leszünk bűnösök attól, ha nem akarunk meghalni, inkább emberiek leszünk. És Isten nem kér tőlünk többet, mint azt, hogy teljesen emberiek legyünk.
Isten örök Fia Emberfiává lett. Osztozott test és vér voltunkban, részese lett természetünknek. Úgy élt, ahogy mi élünk, életvággyal és halálfélelemmel.
Az ő léte és az ő halála azonban teljesen megváltoztatta a mi létünket és a halálhoz való közeledésünket. Jézus nem vette el a halált. A testnek és vérnek továbbra is meg kell halnia. De a saját eszközévé változtatta a halált. Minden benne bízóra nézve Krisztus megfosztotta a haldoklót a félelemtől.
Mióta végigélte életünket és meghalt a mi halálunkkal, a dolgok megváltoztak. A halál által Krisztus megsemmisítette azt, akinek hatalma van a halálon, vagyis az ördögöt. Az a diadal megváltoztatta a mi test és vér létmódunkat. A halál nem az a barlang, ahová az ördög foglyai menetelnek. Egy keskeny átjáró az, melyen át a Krisztussal való közösség felé megyünk.
Most hát Jézus elkezdi megszabadítani életünket a félelemtől, és megtölti azt hittel. S amikor jön a végső óra, teljesen bizonyossá tesz afelől, hogy őhozzá közelebb kerülünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése