2016. szeptember 14., szerda

Isten asztaláról-Varga László

"Mert mindenki saját kívánságától vonzva és csalogatva esik kísértésbe. Azután a kívánság megfoganva bűnt szül, a bűn pedig kiteljesedve halált nemz." (Jakab 1,14)
 

Sokan reszketve félnek a sátán hatalmától, mások amögé bújva mentegetik vétkeiket. Felesleges. Ez a rövid ige tudományos alapossággal magyarázza meg minden bűn okát, eredetét. Nem vagyunk képesek ellenállni ösztöneink önző vágyainak, melyeket felerősít a génjeinkben örökölt, szüleinktől, környezetünktől eltanult, az újság, a TV, a hitetlen beszédek és írások felől reánk áradó szenny tömege. Ez az eredendő bűn. Isten az embert szabadnak teremtette, hogy önkéntes szeretettel, meggyőződéssel hajtsa végre boldogságra vezető rendeltetését. Ösztöneit erkölcsi meggyőződése tereli korlátok közé. Ha az elvész, eredménye mindaz a szörnyűség, amit a 20. század kitermelt magából, s átadott a mi századunknak is. Hiába a tudomány minden csodálatos eredménye, nincs más reménysége egy boldogabb, szebb életnek, csak az új nemzedék erkölcsi megújulása. Az pedig elképzelhetetlen Istenre támaszkodó hit nélkül. Menthetetlenül belepusztul az emberiség a hitetlenségből fakadó erkölcs nélküliségbe. Létfontosságú, hogy ifjúságunk újra megtalálja Istent, Krisztust. Csak akkor lesz képes áldozatok árán új életet építeni.

Urunk, úgy tűnik, nagy nyomorúságok után még nagyobb veszedelmek várnak ránk. Nagyon sok területen hallhatunk aggasztó fejleményekről és várakozásokról. Mi lesz gyermekeinkkel, unokáinkkal? Rád bízom magamat és utódaimat, tudom, hogy Te kezedben tartod azt, aki bízik benned, azért bátran nézek jövőnk elé, de nagyon aggódom népem hitetlensége miatt. Tégy csodát, Urunk! Ne dobj el minket! Jézus biztat: ami embernek lehetetlen, Istennél lehetséges. Fordítsd magad felé új nemzedékünk lelkét, hogy megmaradjunk, hogy jövőnk legyen! Ámen.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése