2016. szeptember 6., kedd

Mindennap az Ige fényében- A BETLEHEMI KÖNNYEK

A mai napon olvasandó igeszakasz: Mt 2,13-18
 
 

13 Miután eltávoztak, íme, az Úr angyala megjelent Józsefnek álmában, és így szólt: "Kelj fel, vedd a gyermeket és anyját, menekülj Egyiptomba, és maradj ott, amíg nem szólok neked, mert Heródes halálra fogja kerestetni a gyermeket." 14 Ő pedig felkelt, vette a gyermeket és anyját még éjnek idején, és elment Egyiptomba. 15 Ott volt Heródes haláláig, hogy beteljesedjék az, amit az Úr mondott a próféta által: "Egyiptomból hívtam el fiamat." 16 Amikor Heródes látta, hogy a bölcsek túljártak az eszén, nagy haragra lobbant, elküldte embereit, és megöletett Betlehemben és annak egész környékén minden kétesztendős és ennél fiatalabb fiúgyermeket, annak az időpontnak megfelelően, amelyet pontosan megtudott a bölcsektől. 17 Ekkor teljesedett be az, amit Jeremiás prófétált: 18 "Hang hallatszott Rámában, nagy sírás és jajgatás. Ráhel siratta gyermekeit, és nem akart megvigasztalódni, hogy már nincsenek."

"Hang hallatszott Rámában, nagy sírás és jajgatás, Ráhel siratta gyermekeit, és nem akart megvigasztalódni, hogy már nincsenek." (Mt 2,18)

Létezik egy régi történet, amelynek az a mondanivalója, hogy amikor Heródes elküldte katonáit Betlehembe a kétéves és annál fiatalabb gyermekek meggyilkolására, egy ilyen sem volt. Isten előre gondoskodott arról, hogy Jézus születésének évében és az utána következő esztendőben ne szülessék más fiúgyermek Betlehemben.
Aranyos történet. Kedves kísérlet arra, hogy karácsony szépségét megőrizzük.
Máté azonban azt mondja, hogy Betlehem Ráhelt juttatja az eszébe. Ráhel anya volt, aki Betlehemben halt meg, miközben életet adott egy fiúnak (1Móz 35,18) és nem Máté volt az egyetlen, aki látta Isten gyermekeinek nyomorúságát. Jeremiás is említést tesz arról, hogyan sírt, amikor látta Jákob fiait, amint elhajtják őket a földjükről rabszolgának. (Jer 31,15)
És mégis, pontosan akkor kell Izráelnek figyelnie a prófécia szavára, amikor a szomorúság miatt nehéz bármi másra gondolni: "Te pedig, efrátai Betlehem ... belőled származik az, aki uralkodni fog Izráelen. Származása visszanyúlik a hajdankorba, a távoli múltba." (Mik 5,1)
Sion leányának el kell hinnie, hogy Izráel egésze megtartatik annak megtartatása által, aki Isten Fia. Istennek valamennyi gyermeke megmenekül, feltéve, hogy Isten Fia megmenekül. Ha ő él, mi mindnyájan élni fogunk. Ha ő elkerüli a kardot, mi mindannyian szabadok leszünk. Ha ő legyőzi az ördögöt mi is győztesek leszünk ő általa. Nem tagadhatjuk le a földi élet szomorúságait. A vigasztalás igéje azonban arról akar bennünket biztosítani, hogy a földi életnek nincs olyan bánata, amelyet a menny ne tudna meggyógyítani.
Izráel gyermekeinek a bánata nemcsak a másvilágon gyógyul meg. A menny eljött a Földre, hogy gyógyulást hozzon. Az Ige épp most telik be, és Isten népének története a csúcspontja felé halad. Midőn nagyon besötétedik, egy új nap nagyon közel van már.
Ne sírj, Istennek népe. A Megváltó él.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése