2016. szeptember 11., vasárnap

Napi áhítat-Nem emberben reménykedünk

Hét témája: Mikeás

Olvasmány: Mik 5

Nincs hatásosabb gyógyszer az emberfélelemre, mint az istenfélelem – mondta Spurgeon. Hogy ez mennyire igaz!
„Te pedig, efrátai Betlehem, bár a legkisebb vagy Júda nemzetségei között, mégis belőled származik az, aki uralkodni fog Izráelen. Származása visszanyúlik a hajdankorba, a távoli múltba. Csak annyi időre szolgáltatja ki őket, amíg a szülő asszony szül, de megmaradó honfitársai hazatérnek Izráel fiaival együtt. A nyáj elé áll, és legelteti az ÚR hatalmával, az ÚRisten fenséges nevével. Akkor nyugodtan élnek, mert hatalma kiterjed a föld határáig. Ez lesz a békesség! Ha Asszíria országunkra támad, és behatol palotáinkba, hét pásztort állítunk szembe vele és nyolc főrangú embert. Ezek fegyverrel verik le Asszíriát, kivont karddal Nimród országát. Megment, ha Asszíria országunkra támad, és behatol területünkre. Olyan lesz Jákób maradéka a többi nép között, mint az ÚRtól jövő harmat, mint a fűre hulló zápor, mert nem emberben reménykedik, nem emberekben bízik. Olyan lesz Jákób maradéka a nemzetek között, a többi nép között, mint az oroszlán az erdő vadjai közt, mint az oroszlánkölyök a juhnyájak közt: amerre jár, tipor és tép menthetetlenül. Kezed ellenfeleidre nehezedik, minden ellenségedet kiirtod. Azon a napon - így szól az ÚR - kiirtom lovaidat, és elpusztítom a harci kocsikat. Kiirtom országod városait, és lerombolom minden erődödet. Kiirtom varázsszereidet a kezedből, nem lesznek többé jelmagyarázóid. Kiirtom bálványszobraidat és szent oszlopaidat az országból. Nem borulsz le többé kezed csinálmánya előtt. Kiszaggatom szent fáidat, és elpusztítom városaidat. Az engedetlen népeken pedig lángoló haraggal állok majd bosszút!”

Magyarázat

Melyik program kívánatos nekünk? A mennyből küldött és Betlehemben született Jézusé, vagy az éppen aktuális hatalomé? Krisztus küldetésének nem járulékos része a kereszt, hanem a lényege (Lk 14,27). A kortárs Augustus már húszéves korában egy hadsereget gyilkoltatott le a Római Birodalom egysége érdekében. Az ő útja a kapitóliumba vezetett, Krisztusé a Golgotára.
Hogy milyen törékeny az emberi civilizáció, azt éppen jelen világunk leghatalmasabb és legnagyobb katonai erővel rendelkező birodalma ikertornyainak összeomlása mutatta meg 2001. szeptember 11-én. Pedig ezek a tornyok az erődemonstráció látható jelei voltak. A szegény népek által is vágyott jólét szimbólumai egy olyan világban, ahol az ember által elérhető maximum minden vonatkozásban egy jobb élet reményével nem csupán kecsegtet, hanem annak valósága már kézzelfogható volt. Íme az ember! Lásd, hogy mire képes!
De végük is kié a hatalom? Az emberé vagy Istené? Ki az, aki kimondja a már most is érvényes, és egykor pedig majd az utolsó szót? Az ember? Vagy az Isten? Isten uralma azonban még ha erős is – mert pajzs és páncél az ő hűsége –, de egyben gyengéd is, hiszen tollaival fedez be (Zsolt 28,7; 36,8). Ha benne reménykedünk, attól válik az életünk biztonságossá, a gerincünk szilárddá, a szívünk másokat szeretővé.
Az itt elénk rajzolt kép: olyan lesz Izrael, mint az Úrtól jövő harmat – azért gyönyörű, mert üde. Kereszténységünk, miközben szilárd alapokkal, Isten változatlan ígéreteivel rendelkezik, csak a vele való eleven kapcsolat által maradhat üde. Mert ekkor már nem az ember számít, hanem ő, az élet Ura.
(Hegyi András)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése