2016. szeptember 12., hétfő

Bizonyságaid örökkévaló örökségem

Nagy félelem támadt az egész gyülekezetben és mindazokban, akik ezeket hallották.
Csel 5,11



Mi történt? Egy házaspár az első gyülekezetben: Anániás és Safira utánozni akarta Barnabást. Eladták földjüket, fösvénységből maguknak tartották a pénz egy részét, de azt a dicsőséget is meg akarták szerezni, hogy ők nagyon bőkezű adakozók. Isten ítéleteként mindketten meghaltak.

Három dolgot találunk életükben, amit Isten nem tűr el a Krisztus gyülekezetében. Először is a földi vagyontól való függőséget. Anániás és Safira nem tudták egészen függetleníteni magukat attól a pénztől, amit földjükért kaptak. Mint Lót felesége, aki nem tudott egykor elszakadni Sodomától, hanem hátranézett és kővé vált, így ezek az emberek is hozzá voltak kötözve ahhoz a kis pénzhez.

Nem a földiekhez való kötődés okozta-e a Fáraó pusztulását is? Nem akarta elveszteni az olcsó rabszolga munkaerőt, s ezáltal önmagát vesztette el. Sémei is az életével fizetett azért, mert két elszökött rabszolgájáról nem tudott lemondani (lKir 2,36-46). Hány keresztyént vitt már pusztulásba a pénz szerelme!

Isten szabadítsa meg teljesen a szívünket a földi javak szeretetétől!

- Isten gyűlöli az emberek előtt való dicsőség hajszolását is. Ez a házaspár éppen olyan komoly keresztyénnek akart látszani, mint Barnabás. Adományuk által dicsőséget akartak maguknak szerezni.

Jézus gyülekezetében azonban érvényes az Ige: "Mimódon tudnátok hinni ti, akik egymástól fogadtok el dicsőséget..." (Jn 5,44).

Végül, Isten gyűlöli a hamisságot. Aki a pénz és a dicsőség után vágyik, nemsokára eltér az igazságtól. Anániás és Safira ítélete Isten ítélete a fösvénység, dicsőségvágy és hamisság bűnén.

Beteljesült rajtuk a félelmetes Ige: "Kívül maradnak a bálványimádók, s mindaz, aki szereti és szólja a hazugságot" (Jel 22,15).
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése