2016. május 2., hétfő

ÁHÍTAT-MORZSÁK: BÍZZÁL AZ ÚRBAN TELJES SZÍVEDBŐL

Péternek először nem sikerült. Bár fogadkozott, hogy az Úrral a halálba is elmegy, mégis egészen a kakas kukorékolásáig – amikor önmagával és Isten Fia szavainak az igazságával szembesült –, nem is sejtette, hogy mi mozgatja belülről. 


Buzgalma Jézus iránt valóságos volt, az Urat felettébb szerette, de a kísértés órájában világossá lett, hogy lelkesedését saját testi erejére, s nem az Istenben való bizalmi kapcsolatra építette. Péter még fiatal hívő volt, s a kusza, démoni sötétségben, a nyomások közt elbukott. Az Úr azonban tanítványa szívét kezdettől fogva ismerte, s feltámadása után három kérdésével, ‘Szeretsz engem, Péter?’, az Úr tanítványa életét és szolgálatát teljes mértékben rendbetette. Miután Péter meggyászolta kudarcát, és a leckét megtanulta, Jézussal és a többi tanítványokkal a közösséget élvezhette újra. Alig telik el néhány hét, s Péter újult erővel szolgál: kezdeményezi Júdás helyett egy másik tanítvány bevételét, Pünkösdkor erővel és hatalommal prédikál, mire háromezer lélek az Úrhoz tér. Majd meggyógyul imájára egy sánta koldus, Péter pedig újra hirdeti az evangéliumot… Rehabilitálása után Péter többé már nem önmagában bízik. Teljes szívéből az Úrra támaszkodik, s engedi, hogy Isten vezesse lépteit. Tudjuk, akinek sok vétke bocsáttatik meg, az nagyon szeret: Péternek pedig sok vétke bocsáttatott meg. Szerette is az Urat nagyon: földi pályafutása végén az életét Krisztusért letette. Fejjel lefelé feszítették keresztre. A fára azonban nem saját testi erőforrásai, hanem Isten Szentlelke vezette.

Lehet, hogy először nekünk sem sikerül. Akarunk bízni, hinni, a Szent Szellem vezetésére hallgatni, de ott belül még vannak kétségek, vágyak és félelmek… és a megpróbáltatások hevében, a viharban mégsem megy. Bizalom helyett inkább a saját értelmünkre támaszkodunk, s azt tesszük, ami emberileg helyes. Isten Szelleme azonban minden körülmények fölött ott lebeg, s belülről vezérel bennünket. S ha a bizalom terén kudarcot vallunk, a leckét – Péterhez hasonlóan – mégis megtanulhatjuk, ha az Urat szeretjük és őt követni és szolgálni akarjuk. Jézus azt mondta a hitetlen Tamásnak, ‘Mert láttál engem, Tamás, hittél; boldogok, akik nem láttak, és hittek.’ Az Úr szava iránti hitetlenséggel megszomorodás jár együtt, ami javunkra, áldásunkra lesz, ha megtéréshez vezet. Az egyszerű, gyermeki hithez  azonban mindig Isten szerinti boldogság párosul, ne feledjük el ezt!

Bízzál az Úrban teljes szívedből és ne a magad eszére támaszkodjál,
minden utaidban őt ismerd és ő elegyengeti ösvényeidet.
(Példabeszédek 3:5-6)

BARTHA BORBÁLA Magyarországon élő, keresztény író és szolgálattevő, az Istennel való mély, bensőséges kapcsolatról és annak gyakorlati megvalósításáról jelentek meg művei („A kimondhatatlan ajándék”; „Meghitt kapcsolatban az Atyával János evangéliuma alapján”). A könyveivel kapcsolatos további információk a http://bbartha.extra.hu/ honlapcímen találhatóak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése