2016. május 14., szombat

Elkészült Noé bárkája... újra

A holland Johan Huibers megépítette Noé bárkáját 1:2 arányban. Amíg mi megcsodálhatjuk ezt a 70 méteres csodahajót az egyik hollandiában lévő kikötőben, addig Huibers már egy másik terven gondolkodik: újraépíti a bárkát, immáron 1:1 arányban!...

 

Noé bárkája

A hívő Johan Huibers megépítette a legkülönlegesebb hajót, ami a holland kikötőben van: Noé bárkáját egy "kisebb" méretben: 70 méter hosszú, 10 méter széles, és 13 méter magas. Nagyobb nem lehetett volna, mivel nem fért volna ki a holland csatornákon. De így is a fából készült óriás elképesztő látványt nyújt, még akkor is, ha csak feleakkora, mint az eredeti.
Amíg a kíváncsiak megcsodálhatják a hajót, addig Huibersnek már egy másik terv is a zsebében van: ugyanezt a hajót megépíteni eredeti méretekben. Johan most még az engedélyekért küzd, de megközelítőleg egy év múlva elkezdődhet az építkezés. De maradjunk még a jelenben: beszélgettünk a tehetséges áccsal.
Hogyan reagálnak az emberek a bárkára?
Johan Huibers: Nagyon tetszik nekik. Amikor meglátják a hajót, gyakran hallom: "Ez hihetetlen! Olyan szép, olyan nagy.. és az a sok állat, és mindez fából!". Egyszóval, odavannak érte.
És mi a véleménye önnek a bárkájáról?
Nos, azt hiszem én vagyok a világ legboldogabb embere...
Lehet ezzel a bárkával hajózni?
Igen, lehet, de most jelenleg a kikötőben pihen, Amsterdamtól 40 kilométerre. Már most 24 ezer ember csodálta meg - ennek nagyon örültem.
Turnéra is fognak a bárkával menni?
Igen, az engedélyünk már megvan Amsterdamig. Utána, augusztusban pedig Rotterdamba megyünk, ott maradunk két hónapig, majd tovább indulunk Németországba, Kölnbe.
Vannak állatok is a hajón, s mennyi?
Igen, mintegy 600 állat van odabenn, több mint 120 fajtából.
Élő állatok?
A többségük élő. Persze az elefánt, és a zsiráf műanyagból van...
Kölcsön is kértek állatkertekből állatokat?
Nem, minden állat a sajátunk.

Milyen rég óta dolgozik ezen a hajón?
Már majdnem két éve. A fákat én vágtam ki, majd azokat feldolgoztam, és megépítettem velük a bárkát - utóbbi két lépésben fiam is segített. Pénteken és szombaton szabadnapom volt, ezeken a napokon, illetve a szünetekben építettük. Idén, április 13-ra épült fel.
Mennyibe került mindez?
Kerek egy millió euróba.
Mégis, miért csinálta ezt?
El akarom mondani az embereknek Noé bárkájának a történetét. Fel akarom ébreszteni az emberekben a Bibliaolvasási vágyat, hogy naponta, legalább pár percig vegyék kézbe. Az szeretném üzenni, hogy Istent meg kell ismerni, közeledni kell hozzá. Elfelejtettük Őt, mert mindenünk megvan: házunk, kertünk, autónk, ágyunk, minden - úgy néz ki, mintha nem is lenne már szükségünk Istenre. De Ő minden nap szeret minket, s az embereknek pedig végre el kellene kezdeniük az Isten felé a közeledést.
Azt hallottuk, hogy egy második bárkán is gondolkodik, méghozzá eredeti méreteiben. Így van ez?
Igen, de ez attól is függ, hogy hányan nézik meg a bárkát. Három euró a gyerekdíj - 12 éven alattiaknak-, azon felül pedig öt. Ebből a pénzből akarjuk aztán megcsinálni a nagy bárkát, ami háromszor szélesebb, két és félszer hosszabb, és másfélszer magasabb lesz. Ehhez szükségünk van anyagiakra...
Az eredeti interjú megtalálható: www.arkvannoach.com
Szerző: Daniel Gerber
Forrás: Livenet.ch
Fordította: Ifj. Franko Mátyás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése