2016. június 17., péntek

Mindennap az Ige fényében-A CIVAKODÁS ELTORLASZOLJA A KEGYELEM ÚTJÁT

A mai napon olvasandó igeszakasz: 1Pt 3,7-12 

7 És ugyanígy, ti férfiak is, megértően éljetek együtt feleségetekkel, mint a gyengébb féllel, adjátok meg nekik a tiszteletet mint örököstársaitoknak is az élet kegyelmében, hogy a ti imádkozásotok ne ütközzék akadályba.  
8 Végül pedig legyetek mindnyájan egyetértők, együtt érzők, testvérszeretők, könyörületesek, alázatosak.  
9 Ne fizessetek a gonoszért gonosszal, vagy a gyalázkodásért gyalázkodással, hanem ellenkezőleg: mondjatok áldást, hiszen arra hívattatok el, hogy áldást örököljetek.  
10 Mert aki szeretne örülni az életnek, és jó napokat látni, óvja nyelvét a gonosztól, és ajkait, hogy ne szóljanak álnokságot; 
11 forduljon el a gonosztól, és cselekedjék jót, keresse és kövesse a békességet;  
12 mert az Úr szeme az igazakon van, és füle az ő könyörgésükre figyel, az Úr arca pedig a gonoszt cselekvők ellen fordul.  


"Ti férfiak is, megértően éljetek együtt feleségetekkel ... adjátok meg nekik a tiszteletet, mint örököstársaitoknak is az élet kegyelmében, hogy a ti imádkozásotok ne ütközzék akadályba." (1Pt 3,7)



Péter először olyan férjekről szólt, akik nem voltak megtért emberek, amikor feleségük keresztyénné lett (1Pt 3,1). Most azonban sokkal könnyebb helyzetben vagyunk. Ebben az esetben mind a férj, mind a feleség Isten ígéreteinek örököse. Mindketten keresztyének. És minthogy "társak a házasságban", így hívja őket: örököstársak az élet kegyelmében.
"Megértően éljetek együtt feleségetekkel." Lehet, hogy ilyen kíméletlen háttere volt ezen újdonsült megtértek életének és ez tette szükségessé a figyelmeztetést. Péter arra gondol, hogy a férjeknek gyengédséget és megértést kell tanúsítaniuk. Péter maga nős ember volt.
Az örököstársaknak imatársaknak is kell lenniük. Bibliai módon szólva elképzelhetetlen, hogy két keresztyén, akik házasságban élnek, ne imádkozzanak együtt. Egyszer-egyszer mégis találkozom idős keresztyén házaspárral, akik nem tanultak meg együtt imádkozni. És most már túlságosan kellemetlennek találják, hogy elkezdjék. Pedig meg kell tenniük! Még nincs túl késő ahhoz, hogy olyan kincseket gyűjtsenek, amelyeket majdnem elmulasztottak.
Amikor azonban egy házaspár gyengéd, harmonikus kapcsolata hajótörést szenved, imádságaik "akadályba ütköznek", vagy "meghiúsulnak".
Az apostol említhette volna a házastársi tiszteletlenség többi szomorú eredményét is. A házastársi bajoknak egy sereg szomorú következménye van, de csak a legrosszabbat említi: eltorlaszolja a kegyelem szabad áramlását.
Figyeld meg gondosan, hogy mit mond Péter. Nem azt a megjegyzést teszi, amit oly sokszor hallunk: "Ha nehézségeitek vannak, imádkozzatok együtt". Ezt mondja: "Ne okozzatok nehézségeket, egyébként nem tudtok együtt imádkozni."
A Biblia nem úgy tekinti az imádságot, mint ami az emberi lények utolsó mentsvára, kísérlet, hogy Istennel elvégeztessük azt, amit nem tudunk megtenni saját erőnkkel. Az imádság egy ajtó, melyen át betér hozzánk Isten kegyelme. E kegyelem nélkül pedig egyszerűen nincs életünk.
Ezért hát férjek és feleségek, éljetek úgy, hogy mindig tudjatok együtt imádkozni.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése