2016. június 22., szerda

Napi áhítat-Aki építené a falat

Hét témája: Család – apakép
 
Olvasmány: 1Thessz 2,7–12

A gyermekeid iránti őszinte szeretet segít, hogy megtaláld az intés és a bátorítás közötti megfelelő arányt!
„Mint Krisztus apostolai élhettünk volna tekintélyünkkel, mégis olyan szelíden léptünk fel közöttetek, mint ahogyan az anya dajkálja gyermekeit. Mivel így vonzódtunk hozzátok, készek voltunk odaadni nektek nemcsak az Isten evangéliumát, hanem a saját lelkünket is, mert annyira megszerettünk titeket. Hiszen emlékeztek, testvéreink, a mi fáradozásunkra és vesződségünkre: éjjel és nappal dolgoztunk, hogy senkit meg ne terheljünk nálatok, és úgy hirdettük nektek az Isten evangéliumát. Ti vagytok a tanúim és az Isten: milyen szentek, igazak és feddhetetlenek voltunk közöttetek, akik hisztek. Aminthogy azt is tudjátok, hogy mint gyermekeit az apa, mindenkit egyenként intettünk és buzdítottunk, és kérve kértünk titeket: éljetek az Istenhez méltó módon, aki az ő országába és dicsőségébe hív titeket.

Magyarázat

Minden gyermeknek szüksége van arra, hogy szülei neveljék és tanítsák. Ebben a folyamatban, míg lehetőség van rá, mind az anya, mind pedig az apa fontos szerepet játszik. Egy gyermek életében szükség van az intésre, fegyelmezésre és a buzdításra, bátorításra. A gyermeked iránti őszinte szeretetnek kell meghatároznia azt, hogy mikor és hogyan inted, továbbá mikor és hogyan bátorítod lányodat, fiadat. Ha kutatod, hogy Isten milyen személyiséget, ajándékokat és lehetőségeket rejtett el gyermekedben, akkor az segítségedre lesz a helyes nevelésében.
Apaként dicsérd meg rendszeresen gyermekedet mindazért, amiben jó. Neveléseddel segítsd, hogy felismerhesse és elérhesse mindazt, amire Istentől hivatott. Segíts feldolgozni kudarcait és sikereit, felelősséget vállalni tetteiért, helyrehozni hibáit. Intsd és buzdítsd gyermekedet úgy, hogy amikor majd ő lesz szülő, ő is úgy akarja nevelni gyermekeit, mint ahogyan te tetted!
(Kapitány Zsolt)
ű

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése