2016. június 25., szombat

Napi áhítat-Így szokott tenni Jób

Hét témája: Család – apakép
 
Olvasmány: Jób 1,1–5


Alakíts ki olyan szokásokat, melyek családod életét jobbá teszik!
„Élt Úc földjén egy Jób nevű ember, aki feddhetetlen és becsületes ember volt, félte az Istent, és kerülte a rosszat. Hét fia és három leánya született neki. Hétezer juh, háromezer teve, ötszáz pár ökör és ötszáz szamár volt a jószága, és igen sok szolgája volt. Ez az ember tekintélyesebb volt minden keleti embernél. Fiai lakomát szoktak tartani odahaza, mindegyik a maga napján. Ilyenkor üzentek három nőtestvérüknek, és őket is meghívták, hogy velük együtt egyenek és igyanak. Amikor azonban a lakoma napjai sorra lejártak, értük küldött Jób, és megszentelte őket úgy, hogy korán reggel fölkelt, és annyi égőáldozatot mutatott be, ahányan voltak. Mert azt gondolta Jób: Hátha vétkeztek a fiaim, és káromolták Istent szívükben. Így szokott tenni Jób minden alkalommal.

Magyarázat

Alexander Oakwood írt egy könyvet fiataloknak, melynek címe: Okos szokások – mit jelent érettnek lenni. A könyv sorban tárgyalja azokat a gondolkodási, viselkedési és cselekvési szokásokat, melyek a hatékony cselekvés és a gyümölcsöző kapcsolatok alapjai lehetnek. Az életünkben lévő szokások lehetnek olyanok, melyek hasznosak, mind magunk, mind környezetünk épülését szolgálják, és lehetnek romboló, időrabló szokások, melyek mind önmagunk, mind pedig szeretteink kibontakozását, Isten szerinti életét gátolják. Mindezekből következően vannak olyanok, melyeket gyomlálni és irtani kell, míg más szokásokat táplálni és nemesíteni kell.
Szokásaid között megtalálható-e a különbségtétel tények és vélemények között? Szokásod-e új dolgok megismerése? Gyakorlod-e, hogy önmagadon nevess? Gyakorlod önmagad és társaid elfogadását? Szokásod-e, hogy önálló személyként önálló véleményt alkoss? Törekszel-e arra, hogy a mában élj, és ne a múlt árnyai uralkodjanak rajtad? Tudatosan formálod-e a múlttal és a jövővel kapcsolatos gondolkodásodat? Kiaknázod-e a jó szokásokban rejlő erőket? Vannak-e olyan lelki tevékenységeid, melyek Istennel való kapcsolatodat erősítik és mélyítik? Alakíts ki olyan szokásokat, melyek családod életét jobbá teszik!
(Kapitány Zsolt)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése