2016. június 3., péntek

Napi áhítat- Atyánk tudja szükségeinket

Olvasmány: Lk 12,22–32
Hét témája: Az Atya gyermekének lenni 
 
Ő mindent jobban tud! Azt is, mire van szükségünk úgy testileg, mint lelkileg!



„Tanítványaihoz pedig így szólt: „Ezért mondom nektek: ne aggódjatok életetekért, hogy mit egyetek, se testetekért, hogy mivel ruházkodjatok, mert több az élet a tápláléknál, és a test a ruházatnál. Nézzétek meg a hollókat: nem vetnek, nem is aratnak, nincsen kamrájuk, sem csűrük, Isten mégis eltartja őket. Mennyivel értékesebbek vagytok ti a madaraknál! De aggodalmaskodásával ki tudná közületek akár egy arasznyival is meghosszabbítani életét? Ha tehát a legcsekélyebbre sem vagytok képesek, miért aggódtok a többi miatt? Nézzétek a liliomokat, miként növekednek: nem fáradoznak, nem is fonnak, de mondom nektek, hogy Salamon teljes dicsőségében sem öltözött úgy, mint ezek közül bármelyik. Ha pedig a mező füvét, amely ma van, és holnap a kemencébe vetik, az Isten így öltözteti, mennyivel inkább titeket, kicsinyhitűek! Ti se kérdezzétek tehát, hogy mit egyetek, vagy mit igyatok, és ne nyugtalankodjatok. Mert mindezeket a világ pogányai kérdezgetik. A ti Atyátok pedig tudja, hogy szükségetek van ezekre. Inkább keressétek az ő országát, és ráadásul ezek is megadatnak nektek. Ne félj, te kicsiny nyáj, mert úgy tetszett a ti Atyátoknak, hogy nektek adja az országot!”

Magyarázat

Jézus itt arra kérte tanítványait, hogy hagyják abba a tehetetlen tépelődést. Nyilván nem arról van szó, hogy a hívő ember sosem aggódhat, de arról igen, hogy nem folytathat aggodalmaskodó életmódot.
Nagyon fájna, ha gyermekeim állandóan aggodalmaskodnának minden miatt, mert az azt jelentené, hogy nem bíznak meg bennem. Minden okunk megvan, hogy bízzunk Atyánk­ban. Gondoskodásában, megváltásában, szeretetében, mindenben. Olyan jó, hogy Istent gondoskodó Atyánknak ismerhetjük, de ez még nem elég. El kell jutni a megváltásig. Nemcsak a testünkről, de a lelkünkről is gondoskodni akar!
A szakasz második felében pedig arról is beszél Jézus, hogy Isten ismeri a szükségeinket. Néha mások az igényeink, mint a szükségeink. Ígéretet a szükségeink betöltésére kaptunk. Érdemes ezen lelki szempontból is elgondolkodni: bizonyos igényekkel olvassuk a Bibliát, hallgatjuk az igehirdetéseket, de könnyen lehet, hogy a szükségünk meg teljesen más, mint amit igénylünk. Ne válogassunk Isten üzenetében, fogadjuk el, amit éppen üzenni akar, bízzunk meg benne ilyen értelemben is!
(Floch Gábor Barnabás)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése