2016. július 19., kedd

Bizonyságaid örökkévaló örökségem-


Alfred Christlieb -

Elizeus elhagyta az ökröket és Illés után futott. (l.Kir. 19,20)
 

Biztos lehetek-e abban, hogy engem vagy másvalakit csakugyan elhívott az Úr Jézus Krisztus? - ez nagyon komoly kérdés.

Elizeus elhívása utáni magatartása eligazításul szolgálhat ebben nekünk. Róla ez van megírva: "Elhagyta az ökröket".

Azt jelenti ez, hogy a foglalkozás, az üzlet, a kereset, a bevétel - minden azonnal másodrangúvá lett számára. A vállán lévő prófétai palást kötelezte Istennek és prófétájának a szolgálatára.

- Vizsgáljuk meg a magunk és mások életét, mennyiben vállaljuk az isteni követelményeket? Az érvényes ránk, ami a példázatbeli emberre: "Öt iga ökröt vettem és elmegyek, hogy azokat megpróbáljam; kérlek téged, ments ki engem"! - vagy úgy cselekszünk, mint Elizeus, aki "elhagyta az ökröket"?

Aki a mezőn, kertben, a lakásban és üzletben lévő sok munkára hivatkozva csak ritkán, vagy sohasem szán időt Isten Igéjével való foglalkozásra, az az érettünk kereszthalált halt Jézus Krisztus elhívását még nem tapasztalta meg.

Elizeusról így szól tovább az Ige: "Illés után futott..." Elizeus az Illéssel való közösséget semmilyen körülmény között nem akarta elveszteni, sokkal inkább meg akarta erősíteni és tartóssá akarta tenni. Mások talán riadtan kerülték volna el azt az embert, akit az istentelenség halálra ítélt; de Elizeus nem akart többé elmaradni tőle.

Azoknál, akiket az Úr Jézus elhívott és igazságának palástjával befedett, szent, gyermeki, örömteljes szabadságot találunk, amely teljes ellentéte annak a szemtelen vakmerőségnek és hamis bizalmaskodásnak, amely még az Úr mellett is meg akar húzódni az emberben. A végső ismertetőjel a saját akaratunk feladása és az, hogy magunkat alárendeljük az Úr akaratának. Lehetnek kivételesen olyan kívánságok, mint Elizeusé volt, aki előbb búcsút akart venni hozzátartozóitól, de az elhívottak normális magatartása mégis az, ami a Pálé volt a damaszkuszi úton, aki ezt kérdezte: "Mit akarsz Uram, hogy cselekedjem?".

Ki - ki vizsgálja meg magát!
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése