2016. július 23., szombat

Mindennap az Ige fényében-AZ ÚJ FEGYVER


Andrew Kuyvenhoven -

A mai napon olvasandó igeszakasz: Róm 12,14-21 
 
14 Áldjátok azokat, akik üldöznek titeket; áldjátok és ne átkozzátok. 
15 Örüljetek az örülőkkel, sírjatok a sírókkal. 
16 Egymással egyetértésben legyetek, ne legyetek nagyratörők, hanem az alázatosakhoz tartsátok magatokat. Ne legyetek bölcsek önmagatok szerint. 
17 Ne fizessetek senkinek rosszal a rosszért. Arra legyen gondotok, ami minden ember szemében jó. 
18 Ha lehetséges, amennyire tőletek telik, éljetek minden emberrel békességben. 
19 Ne álljatok bosszút önmagatokért, szeretteim, hanem adjatok helyet az ő haragjának, mert meg van írva: "Enyém a bosszúállás, én megfizetek" - így szól az Úr. 
20 Sőt, "ha éhezik ellenséged, adj ennie, ha szomjazik, adj innia; mert ha ezt teszed, parazsat gyűjtesz a fejére." 
21 Ne győzzön le téged a rossz, hanem te győzd le a rosszat a jóval.

"Ne győzzön le téged a rossz, hanem te győzd le a rosszat a jóval."(Róm 12,21)

Az evangélium átalakít bennünket, és megtanítja nekünk az Istennek való önátadás új életstílusát (1-2.v.). Ezt az új életmódot az új közösségen, a Krisztus egyházán belül tanuljuk meg (3-13.v.). A Biblia útmutatást ad nekünk arra nézve, hogy hogyan éljünk egymással az egyházon belül. A fő mondanivaló az, hogy szeretnünk kell egymást. De az olyan emberekkel való kapcsolatunkban is a szeretetnek ezt az új fegyverét kell használnunk, akik bajt okoznak nekünk.
A keresztyén élet első- és utolsósorban szeretetet árasztó élet. Ez a szeretet Istentől jön, Krisztus jelenti ki azt nekünk, és a Szentlélek által lesz a miénk. Rajtunk keresztül árad másokhoz, és a legfőbb bizonyítéka annak, hogy Isten gyermekei vagyunk.
A keresztyén szeretet valami új, és megváltást hozó. Kétségbeejtően szükség van rá világunkban, ahol még a természetes gyengédség is nehéz időket él át.
"Ne győzzön le téged a rossz." A "rossz" egy olyan hatalom, amely mindenkit legyőz, aki cselekszi a rosszat, - azt a valakit is, aki rosszat állít szembe rosszal. Ha bosszút állunk magunkért, a rossz kétszeres diadalt aratott: először is a rossz kiszolgáltatottjai voltunk, azután a rossz kiszolgálói lettünk. Mind ellenségem, mind én a rosszaság fegyverét alkalmaztam. A rossz győzött.
"Hanem te győzd le a rosszat a jóval." A keresztyének jót állítanak szembe a rosszal. Míg minden természeti ember a gonoszt használja fel arra, hogy szembeszegüljön a gonosszal, a keresztyén új fegyvert alkalmaz: megpróbálja a gonoszt jóval legyőzni.
Jóllehet sokan nevetnek még a puszta gondolaton is, a keresztyének gyakorolják ezt a szabályt. A szeretet és jóság új fegyverét használják, mert hisznek Isten hatalmában.
De mi van akkor, ha a jó nem bizonyul erősebbnek a rossznál? Nem kellene-e tartózkodnunk attól, hogy jóságot pocsékolunk olyanokra, akik rosszak? Nem! Jobb bolondnak lenni Istenért, mint a rossz áldozatává válni. A rossznak csak akkor vagyunk áldozatai, ha gyakoroljuk a rosszat, és nem akkor, ha a jóság következtében szenvedünk.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése