2016. július 31., vasárnap

Mindennap az Ige fényében- ISTEN FOLYTATÓDÓ MUNKÁJA


Andrew Kuyvenhoven -

A mai napon olvasandó igeszakasz: Róm 15,14-21 
 
 

14 Én pedig, testvéreim, magam is meg vagyok arról győződve, hogy ti is telve vagytok jóssággal, telve a teljes ismerettel, és hogy egymást is tudjátok tanítani. 15 Ám, kissé merészebben írtam nektek, mintegy emlékeztetve titeket ama kegyelem alapján, amelyet Isten adott nekem arra, 16 hogy a pogányokért legyek Krisztus Jézusnak szolgája, és végezzem az Isten evangéliumának papi szolgálatát, hogy a pogányok áldozata a Szentlélek által megszentelt és kedves legyen. 17 Krisztus Jézusban tehát van okom a dicsekvésre Isten előtt. 18 Mert semmi olyanról nem mernék beszélni, amit nem Krisztus tett általam a pogányok megtéréséért szóval és tettel, 19 jelek és csodák erejével, a Lélek ereje által: úgyhogy Jeruzsálemtől kezdve egészen Illíriáig mindenfelé hirdettem a Krisztus evangéliumát. 20 Eközben pedig azt tartottam becsületesnek, hogy az evangéliumot nem ott hirdettem, ahol Krisztust már ismertté tették, hogy ne idegen alapra építsek, 21 hanem ahogyan meg van írva: "Meglátják őt azok, akiknek még nem hirdették, és akik még nem hallották, azok megértik."

"Mert semmi olyanról nem mernék beszélni, amit nem Krisztus tett általam a pogányok megtéréséért."
(Róm 15,18)

Isten arra használ minket, hogy általunk megnyerjen másokat, és hitből való engedelmességre bírja őket.
Amikor ez megtörténik, óvatosnak kell lennünk, nehogy bármit is magunknak tulajdonítsunk. Ha egyáltalán szólni akarunk a dologról, példának állítsuk magunk elé amit Pál mond: "amit ... Krisztus tett általam..."
Krisztus munkája nem ért véget mennybemenetelével. Midőn Pál úgy beszél Jézusról, mint az ő missziói munkájának alanyáról, nem kegyes szólamot használ. Egyszerűen megállapítja, hogy Krisztus folytatódó munkája tény: "amit Krisztus tett általam". Jézus munkája nem korlátozódik arra, amit a földönlétekor tett: Általunk ma is folytatja munkáját.
A keresztyén élet és a keresztyén egyház méltósága és nemesi rangja éppen az, hogy mi Isten eszközei vagyunk. Az evangélium, amelyet az apostolok hirdettek, és amelyet mi tanulmányozhatunk a Római levélben, testet ölt a mai hívőkben. Isten arra használja fel a keresztyéneket, hogy általuk mások meghódoljanak őelőtte.
A kérdés nem az, hogy Krisztus él-e. Ő él. A kérdés nem az, hogy ő munkálkodik-e. Munkálkodik. A kérdés az, hogy vajon a keresztyének az ő rendelkezésére bocsátják-e magukat, mint szolgálatkész eszközöket a folytatódó misszióra.
Hányan mondhatjuk el magunkról: "amit Krisztus tett általunk, hogy másokat megnyerjen?"
Ha időt szánunk rá, hogy válaszoljunk erre a kérdésre, úgy kell felelnünk, mint akik Krisztus testének, az egyháznak a tagjai vagyunk. A keresztyén missziónak számtalan szempontja van. Ez magában foglalja az irgalom cselekedeteit, melyekkel segítjük a szükségben levőket, a keresztyének politikai aktivitását, a Szentírás fordításának munkáját, a szolgálatokat megszámlálhatatlan intézményben, külmissziói munkások kiküldését, stb.
Krisztus egyházának minden tagját felhasználja ebben az egy nagy munkában. "Tusakodjatok imádságaitokban velem együtt az Isten előtt, " - mondta Pál (30.v.). Isten az ő egyházának valamennyi tagját felhasználja, hogy minden embert engedelmességre bírjon. Használatba vett-e már téged?
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése