2016. július 26., kedd

Mindennap az Ige fényében- A NAPPAL FIAI


Andrew Kuyvenhoven -

A mai napon olvasandó igeszakasz: Róm 13,11-14 
 
 

11 De mindezt valóban tegyétek is, mert tudjátok az időt, hogy itt van már az óra, amikor fel kell ébrednetek az álomból. Hiszen most közelebb van hozzánk az üdvösség, mint amikor hívőkké lettünk: 
12 az éjszaka múlik, a nappal pedig már egészen közel van. Tegyük le tehát a sötétség cselekedeteit, és öltsük fel a világosság fegyvereit. 
13 Mint nappal illik, tisztességben járjunk: nem dorbézolásban és részegeskedésben, nem szeretkezésben és kicsapongásban, nem viszálykodásban és irigységben, 
14 hanem öltsétek magatokra az Úr Jézus Krisztust; a testet pedig ne úgy gondozzátok, hogy bűnös kívánságok ébredjenek benne.

"Mint nappal illik, tisztességben járjunk." (Róm 13,13)

Isten alkotta a nappalt és az éjszakát. A nappal a munkára és a játékra szolgál. Az éjszaka az alvásra. A gyermekeknek beszélünk erről a szabályról. Ha nem fekszenek le időben, reggel durcásak lesznek. Mivel a felnőtteknek senki sem mondja meg, hogy mikor kell lefeküdniük, gyakran túl sokáig maradnak fenn. Akkor aztán nem nagyon sokat ér a másnapi teljesítményük.
A Biblia egy szóképet épít Istennek erre a szabályára. Azonban nem azokat érti a Biblia a nappal fiain, akik idejében fekszenek le vagy idejében kelnek fel. A nappal fiai azok, akik felkeltek, amikor a "Világ Világossága" felragyogott nekik.
Isten üdvtörténetének az órája akkor ütötte el a "kelj fel, és kezdj élni" órát, amikor Jézus véghezvitte az üdvösség hatalmas tetteit.
A nappal fiai azok, akik számára az üdvösség Jézus Krisztusban eljött. Az ilyenek többé már nem élnek a sötétségben. Akik sötétségben élnek, nem ismerik Krisztust. Magatartásukkal nyilvánvalóvá teszik, hogy nem ismerik Jézust.
A Bibliának ezt a szakaszát arra használta egyszer Isten, hogy megtérítse Augustinust, az óegyház nagy tanítóját. Augustinus sötétségben élt - vad éjszakai életet élt - , de megtért, és az egyház legbefolyásosabb tanítója lett.
Ugyanazok a bibliai igék, melyek őt megtérítették, azt mondják nekünk, hogy úgy éljünk, mint a nappal fiai. Erkölcsi magatartásunknak ki kell tudni állni a nappal ragyogó fényét.
A 12. vers második felében Pál "a sötétség cselekedeteit" említi, melyeket a sötétség gyermekei gyakorolnak. Hat szót használ. Az első kettő az ivászattal függ össze, a második kettő a nemi züllöttség jelölésére vonatkozó szó, míg a harmadik szópár (viszálykodás és irigység) mindig együtt jár az ilyen züllöttséggel. Ezek szöges ellentétben állnak a keresztyén szeretettel.
A bűnök, melyeket a sötétség fiai követtek el, a római éjszakai életet idézik. Ugyanezekkel a szavakkal lehetne azonban leírni azt a sötétséget is, amely kultúránk nagy részére rátelepedett.
Mint a nappal fiaihoz illik, ne vállaljunk semmiféle közösséget ezekkel a bűnökkel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése