2016. július 31., vasárnap

Varga László - Isten asztaláról


"Életemre mondom - így szól az Úr -, hogy úgy fogok veletek bánni, ahogyan ti beszéltetek ellenem! Itt a pusztában fogtok holtan elhullani... ahányan csak vagytok, húszévestől fölfelé, mert zúgolódtatok ellenem. Nem mentek be arra a földre, amelyről esküvel ígértem, hogy ott fogtok lakni." (4Mózes 14,28-30)
 
 

Ezek a szörnyű szavak nem a pogányok, nem az istentagadók, hanem Isten választott népe ellen szólnak. Azok ellen, akiknek Isten esküvel megígérte, hogy velük lesz, hogy boldogságra, szabadságra, gyönyörű új hazára, új életre fogja vezetni őket. Csak annyit kellett volna megtenniük, hogy bízzák sorsukat szabadító Istenükre, hogy engedjék vezetni magukat. De ők okosabbak akartak lenni. Jobban akarták tudni, hogyan lehet elérni ugyanazt a célt. Nem akarták tudomásul venni, hogy tehetetlen rabszolga népként Isten nélkül semmire se mennek. Azóta eltelt kb. három és fél ezer esztendő. Okosabbak lettünk? Kellett a keresztyén népeknek két világháború, hogy boldogságot harcoljanak ki maguknak? Kell nekünk ma is egymás leigázása, saját testvéreink megalázása, kizsákmányolása? Eredményesebb, mintha Isten szeretettörvényére bíznánk magunkat? Isten ítélete ma is érvényes. Nem mese, nem elmélet, megvalósulását világosan láthatjuk mindennapjainkban. Valahogy csak meg kellene értenünk: ha élni akarunk, nincs más utunk, csak az, amire Isten irányít.

Urunk, Istenünk, nem vagyunk hitetlenek, megtanultuk és tudjuk, hogy egyedül benned bízhatunk, aki sorsunkat kezedben tartod. Ismerjük törvényedet, tapasztaljuk hatalmadat. Nincs mentségünk, amikor ellenkezőjét tesszük annak, amit tanítasz, amerre vezetni akarsz. Mint a gyermek, aki földhöz veri magát, mikor asztalhoz akarják ültetni. Én sem vagyok különb, csak egyszerű tagja engedetlen népednek. A többiekkel együtt szenvedem érvényes ítéletedet. Úgy érzem, már több mint egy nemzedéket sújtott ítéleted nyomorúsága. Hadd tanuljuk meg végre az engedelmességet, és vezess be "ígéreted földjére", olyan életre és közösségre, amelynek ismerhetjük és tapasztalhatjuk Tőled kapott értelmét és szépségét! Ámen.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése