2016. július 31., vasárnap

Mindennap az Ige fényében- SHALOM, AZAZ BÉKESSÉG


Andrew Kuyvenhoven -

A mai napon olvasandó igeszakasz: Róm 16,17-20 
 
17 Kérlek titeket, testvéreim, tartsátok szemmel azokat, akik szakadásokat és botránkozásokat okoznak azzal, hogy az ellenkezőjét tanítják annak, amit tanultatok. Térjetek ki előlük! 18 Mert az ilyenek nem a mi Urunknak, Krisztusnak szolgálnak, hanem a saját hasuknak, és szép szóval, ékesszólással megcsalják a jóhiszeműek szívét. 19 Hiszen a ti engedelmességetek híre eljutott mindenkihez. Nektek tehát örülök. De szeretném, ha bölcsek lennétek a jóra, és képtelenek a rosszra. 20 A békesség Istene pedig összezúzza a Sátánt lábatok alatt hamarosan. A mi Urunk Jézus Krisztus kegyelme legyen veletek!

"A békesség Istene pedig összezúzza a sátánt lábatok alatt hamarosan."(Róm 16,20)

Amikor az apostol levelének befejezéséhez közeledik, Krisztus gyülekezetére gondol, tudniillik arra, hogy mennyire körül van az véve gonosz erőktől és hamis tanítóktól (17. és 18.v.). De aztán bátorítja az egyházat, és önmagát is, midőn rámutat arra a munkára, melyet Isten végez: "A békesség Istene pedig összezúzza a sátánt..."
A Biblia gyakran azokkal az ajándékokkal nevezi el Istent, melyeket ő adományoz. Így hívja Istent a "kegyelem Istenének", "a vigasztalás Istenének", "a bátorítás Istenének". Miért? Azért, mert ő a forrása és eredete ezeknek az ajándékoknak, amelyek tőle áradnak felénk. Itt Pál "a békesség Istenének" nevezi őt.
Midőn a békesség Istenének hívjuk őt, nemcsak azt értjük ezen, hogy az Úr Jézus Krisztus által békességünk van vele. Az a gondolat szólal meg itt, hogy ő a shalom Istene. Ez egy régi héber szó, amelyet a legtöbb hívő ember újból megtanult.
A shalom békesség és boldogulás, teljesség és gyógyulás, harmónia és nyugalom. Isten országának a békessége. "A békesség Istene" az a valaki, aki elhozza "az országot".
Isten úgy hozza el ezt a paradicsomi békességet, ezt az örökkétartó országot, hogy összezúzza a sátánt. "A békesség Istene pedig összezúzza a sátánt a lábatok alatt hamarosan." Ez a megállapítás visszautal Isten első ígéretére, melyet akkor tett, amikor megbüntette az emberiséget és megátkozta a kígyót (1Móz 3,15). Ez az ígéret most teljesedik be.
A kígyó (sátán vagy ördög) a békesség nagy megzavarója. Ha egyszer megsemmisül, a shalom létrejön.
Jézus Krisztus a maga munkájával döntő csapást mért a sátánra. Ma ez a harc folyik tovább. Hamarosan véget ér.
"A békességnek Istene pedig összezúzza a sátánt lábatok alatt hamarosan." Isten végzi az összezúzást, de ehhez egyházának a csizmáit használja fel. Általunk az Úr harcol, hogy békét teremtsen ezen a világon. Ő cselekszik, de nem nélkülünk cselekszik.
"Hamarosan" az összes gonosz legyőzetik. Az ős ellenség a legjobb úton van a megsemmisülés felé. És akkor shalom lesz, barátaim. Shalom!
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése