2016. július 31., vasárnap

Varga László - Isten asztaláról


"[A tanítványok] arról vitatkoztak az úton egymással, hogy ki a legnagyobb? Jézus ekkor leült, odahívta tizenkettőt, és így szólt hozzájuk: Ha valaki első akar lenni, legyen mindenki között az utolsó és mindenki szolgája." (Márk 9,33-35)
 
 

Az ember olyan, mint a versenyparipa: nem tudja elviselni, hogy mások megelőzzék. A leggyengébb is első szeretne lenni valamiben. A lenézett korhely abban, hogy ő tud inni a legtöbbet. Jézus egy szóval se tiltja ezt a természetes vágyat. Csak a célját, a szempontját akarja irányítani. Szempontja pedig ez: Isten gyermekei vagyunk. Ki akar Isten legelső, legkedvesebb gyermeke lenni? Az a nagyobb, aki legtöbbet tesz Isten célja szolgálatában, a boldogságteremtésben. Szolgálj tehát többet a többieknél! Előzd meg a többieket szeretetben! Vállald a legutolsó munkát, amire a többiek szeretete már nem képes. Nevesd ki a nagyzolót, aki önmagában akar nagy lenni! Mit ér vele? Méltóságát magával viszi a sírba. A Te méltóságodat Isten biztosítja. Az pedig nem lehet más, mint ha minél jobban kirajzolódik egyéniségeden Isten képe, amire megteremtett. Látható, megismerhető formában a Krisztus képe. Az tehát a méltóságod, ha életed és munkád Isten gyermekeként hasonlítani fog Isten egyszülött Fiához, az Ember Fiához, a Mintaemberhez. Nála nem tudsz nagyobb lenni. Ő a cél. És ha az emberi gonoszság keresztre feszít, légy boldog: most jutottál hozzá a legközelebb.

Atyám, nem szeretnék az utolsók közt lenni gyermekeid rangsorában. Arra biztatsz, hogy álljak be a versenybe, és akarjak első lenni. Bennem van az ösztön, hogy megelőzzem a többieket. Jó érzés, ha csodálnak, megdicsérnek az emberek, ha felnéznek rám. Az ő szemüket látom, a Te szemed messze van tőlem, nem érzem mindig magamon, azért kívánatosabb az, ha ők tartanak nagyra. Adj erős hitet, hogy többre vágyjak! Hogy mindig magam előtt lássam buzdító, dicsérő vagy megrovó pillantásodat. Hogy az legyen a vágyam, hogy Te dicsérj, hogy Te mondd: "Jól van, hű szolgám!" Add, hogy ezt a dicséretet lássam meg azok szemében, akik miattam adnak hálát neked szeretetedért! Ámen.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése