2016. július 31., vasárnap

Mindennap az Ige fényében- A HITBELI ENGEDELMESSÉG


Andrew Kuyvenhoven -

A mai napon olvasandó igeszakasz: Róm 16,25-27 
 
 
25 Akinek van hatalma arra, hogy megerősítsen titeket az én evangéliumom és a Jézus Krisztusról szóló üzenet szerint - ama titok kinyilatkoztatása folytán, amely örök időkön át kimondatlan maradt, 26 de most nyilvánvalóvá lett, és az örök Isten rendelkezése szerint a próféták írásai által tudtul adatott minden népnek, hogy eljussanak a hit engedelmességére. 27 Az egyedül bölcs Istené a dicsőség, a Jézus Krisztus által örökkön-örökké. Ámen.

"Ama titoknak kijelentése alapján, amely ... az örökkévaló Isten rendelése szerint ... a hitbeli engedelmesség végett minden népnek tudomására jutott."(Róm 16,25-26 - Dr. Ravasz ford.)

Levelének végén Pál egy olyan kifejezést használ, amilyet az elején is használt: "a hitbeli engedelmesség". Kiindulásul azt mondja, ő arra rendeltetett, hogy amikor az evangéliumot elviszi a pogányoknak, "a hitben való engedelmességet" munkálja (1,5 Dr. Ravasz ford.). Befejezésül dicsőíti Istent ezért az evangéliumért, azaz a jó hírért, mely el volt rejtve Istenben, míg nyilvánvalóvá nem lett Jézusban. Most ez a jó hír jut minden népnek tudomására "a hitbeli engedelmesség végett."
Nyilvánvaló hát, hogy az evangélium hirdetésének a célja "a hitbeli engedelmesség". Amikor a hallgatók jól hallgatják, vagy amikor az olvasók helyesen olvassák, az evangéliummal való találkozás eredménye "a hitbeli engedelmesség".
Ez egy különös kifejezés, mivel úgy látszik, hogy két olyan dolgot említ egyszerre, amelyek a Római levélben gyakran ellentétben állnak egymással. Pál oly sokszor mondja nekünk, hogy az üdvösség hallásból van és nem cselekedetből, hogy ígéret által van és nem törvény által, hogy hit által kapjuk meg azt és nem munkálkodás által! Mindazonáltal azt is mondhatjuk, hogy az evangélium hirdetésének az a végső célja, hogy az emberek eljussanak "a hitbeli engedelmességre".
Az evangélium nem új törvény. Hitet akar támasztani a hallgatóban. A hit azonban Jézus úr voltának az elismerését is magában foglalja. Ezért a hitet úgy is le lehet írni, hogy az engedelmesség, azaz "hitbeli engedelmesség".
Az evangélium mindig üzenet és parancs egyidejűleg. Az evangélium Igéje ezt mondja nekünk: "Te új ember vagy Jézus Krisztusban". Ez az üzenet, melyet hinnünk kell. Aztán így folytatja: "Úgy kell élned, mint aki új ember a Jézus Krisztusban". Ez a parancs. Ha elhisszük az evangéliumot, engedelmeskedni fogunk a parancsnak. És csak azt mutatja meg, hogy elhittük az evangéliumot, ha engedelmeskedünk a parancsnak.
Az isteni misszió, melyet szolgái által tölt be, "hitbeli engedelmességet" akar támasztani minden nép körében. Isten ezért tette nyilvánvalóvá az evangéliumot, és ezért adta nekünk a Római levelet.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése