2016. július 31., vasárnap

Mindennap az Ige fényében- HA KÉTSÉGEID VANNAK, TARTÓZTASD MEG MAGAD


Andrew Kuyvenhoven -

A mai napon olvasandó igeszakasz: Róm 14,13-23 
 
 

13 Többé tehát ne ítélkezzünk egymás felett, hanem inkább azt tartsátok jónak, hogy testvéreteknek se okozzatok megütközést vagy elbotlást. 14 Tudom, és meg vagyok győződve az Úr Jézus által, hogy semmi sem tisztátalan önmagában, hanem ha valaki valamit tisztátalannak tart, annak tisztátalan az. 15 Ha pedig atyádfia valamilyen étel miatt megszomorodik, akkor nem jársz el szeretetben. Ne tedd tönkre ételeddel azt, akiért Krisztus meghalt. 16 Vigyázzatok, ne káromolják azt a jót, amelyben részesültetek. 17 Hiszen az Isten országa nem evés és ivás, hanem igazság, békesség és a Szentlélekben való öröm; 18 mert aki ebben szolgál Krisztusnak, az kedves az Isten előtt, és megbízható az emberek előtt. 19 Azokra a dolgokra törekedjünk tehát, amelyek a békességet és egymás építését szolgálják. 20 Étel miatt ne rombold az Isten munkáját. Minden tiszta ugyan, de rossz annak az embernek, aki megütközéssel eszi azt. 21 Jó tehát nem enni húst, nem inni bort, és semmi olyat nem tenni, amin testvéred megütközik. 22 Te azt a hitet, amely benned van, tartsd meg az Isten előtt. Boldog, akinek nem kell elítélni önmagát abban, ami felől döntött. 23 Aki pedig kételkedik, amikor eszik, máris elítéltetett, mivel nem hitből tette. Mert minden, ami nem hitből származik, az bűn.

"Aki pedig kételkedik, amikor eszik, az már elítéltetett, mivel nem hitből tette. Mert ami nem hitből származik, az bűn."
(Róm 14,23)

Mindent abban a meggyőződésben kell tennünk, hogy Isten színe előtt helyesen cselekszünk. Amikor hiányzik ez a meggyőződés, tartózkodjunk a dolog megtételétől.
Ez mást jelent, mint amikor azt mondjuk, hogy bármit megtehetünk, amíg "nem látunk benne semmi rosszat". Túl gyakran halljuk ezt a szólamot. És az emberek mindig védekezőleg mondják: "Ha nem tudod bebizonyítani, hogy tévedek, én bizony habozás nélkül megteszem."
Sokkal komolyabban kellene élnünk a szabadság ajándékával. Jézus Krisztus megszabadított minket a bűn hatalmától és a törvény hatalmától, és Istennel való békességet adott nekünk. Most hát felelősen kell használnunk ezt a szabadságot. És minden időben meg kell őriznünk az Istennel való békességünket.
A keresztyén élet alapvető szabálya az, hogy hitből élünk. Akár eszünk, akár iszunk, akár élünk, akár meghalunk, az Úréi vagyunk. Ezt az Istennel való köteléket, amelynek hit a neve, mindenáron meg kell őriznünk. Ezért Pál nem azt mondja "az erőtlen" tagoknak, hogy egyék meg azt, ami szerinte vallásilag törvényes étel (14.v.). Azt mondja nekik, hogy "tartsák meg a hitet" (22.v.). Valahányszor csak úgy gondolják, hogy nem tehetnek meg bizonyos dolgot, hogy ugyanakkor az Istenben való hitet is megtartsák, akkor nem szabad megtenniük azt.
A bibliai alapelv az, hogy "aki kételkedik, már elítéltetett". Miért? Azért, mert "ami nem hitből származik, az bűn."
Isten megáldotta életünket, de ez az áldás soha nem azokat a dolgokat jelenti, amiket látunk, eszünk, teszünk vagy veszünk, hanem mindig az Istennel való közösségünket. Ha ez a közösség összetörik, minden darabjaira hullik. Ezért bármiféle szórakozás, bármiféle nyereség, bármelyik nap, azaz bármi, amit nem tudunk őszintén megköszönni Istennek, ellentétben van a hittel. Bűn, ami Isten és közénk kerül. Soha nem lehet belőle áldás. Átok az. Az alapelv az, hogy tartózkodnunk kell, ha kétségeink vannak.
De bármiféle szórakozás, bármiféle ünnep, bármiféle szerzemény, bármiféle kapcsolat, mely "hitből származik", jó. Istent kell dicsérni, és neki kell megköszönni ezeket a dolgokat, mert ő a forrás, ahonnan minden áldás folyik.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése