2016. július 25., hétfő

Mindennap az Ige fényében-SZERETET ÉS TÖRVÉNY


Andrew Kuyvenhoven -

A mai napon olvasandó igeszakasz: Róm 13,8-10 
 
 

8 Senkinek se tartozzatok semmivel, csak azzal, hogy egymást szeressétek; mert aki a másikat szereti, betöltötte a törvényt.
9 Mert azt, hogy ne paráználkodj, ne ölj, ne lopj, ne kívánd, és minden más parancsolatot ez az ige foglalja össze: "Szeresd felebarátodat, mint magadat."
10 A szeretet nem tesz rosszat a felebarátnak. A szeretet tehát a törvény betöltése.

"A szeretet tehát a törvény betöltése."(Róm 13,10)

Csak akkor tanuljuk meg, hogy hogyan viselkedjünk felebarátaink iránt, ha már megtapasztaltuk, hogy Isten milyen magatartást tanúsít irányunkban.
Isten szeret minket. Az örök szeretet hozta mozgásba Isten egész megváltó munkáját. Azáltal jelentette ki szeretetének teljességét, hogy Fiát adta értünk, bűnösökért. És úgy tart meg Isten bennünket saját szeretetében, hogy ajándékul szívünkbe adja a Szentlelket.
Most mi vagyunk soron, hogy adjunk. De bármit adunk is, először kapnunk kell. Mi nem tudunk olyan fajta szeretetet produkálni, amilyenről a Biblia beszél. Nincs meg bennünk ez a szeretet. Ezért nem tudtuk megtartani a törvényt, hisz a törvény azt kívánja tőlünk, hogy szeressünk. És mi nem tudjuk azt adni, amit Isten megkövetel, míg Isten maga nem adja nekünk azt, amit ő kér tőlünk.
A szeretet a törvény betöltése. Azzal, hogy tartózkodunk a gyilkosságtól és a gyűlölettől, még nem tettük meg amit Isten parancsolt. A törvény azáltal teljesül be, hogy szeretünk. Nem elég ha tartózkodunk más tulajdonának az ellopásától. Meg kell tanulnunk szeretetben megosztani másokkal azt, amit Isten ránk bízott. És Istentől tanulunk szeretni. Ha megismerjük Istennek a Krisztusban megmutatkozó szeretetét, és ha ez a szeretet a miénk lesz a Lélek által, akkor kezdünk szeretni.
Ezért a dicsekvésnek nincs helye a keresztyén életben. Amit felebarátunknak adunk, azt előzőleg Istentől kaptuk.
Némelyek félreértik a Bibliának a szeretetről szóló tanítását. Úgy gondolják, hogy a szeretet helyettesíti a törvényt, és hogy a szeretet egy olyan szívbéli érzés, amelyet most már, mint a keresztyén magatartás szabályát kell követnünk.
Azonban a törvény nélküli szeretet nem a Lélektől van, ugyanúgy, ahogy a szeretet nélküli törvény sincs Istentől. Amit a törvény megkövetel, azt csak a szeretet által adhatjuk meg. És csak azok tudnak ilyen engedelmességet tanúsítani, akik már új életet és szeretetet kaptak Jézus Krisztus által.
Csak miután hittünk az evangéliumnak, azután kezdhetjük el a törvény betöltését. Minél többet ismerünk Isten szeretetéből, annál jobban tudunk engedelmeskedni Isten törvényének. Mert tőle, általa és érte van minden, még a mi engedelmességünk is.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése