2016. július 5., kedd

Alfred Christlieb-Bizonyságaid örökkévaló örökségem-

  Illés ezt mondta Akhábnak: Eredj fel, egyél és igyál, mert nagy eső zúgása hallatszik. (l.Kir. 18,41)



Először is vessünk egy pillantást a próféta önzetlenségére és gyöngéd figyelmességére! Ennek a napnak feszültsége után önmagának is nagy szüksége lett volna arra, hogy megpihenve egyék és igyék. Ő azonban nem magára gondol, hanem Akháb királyra, aki lénye legmélyéig meg kellett, hogy rendüljön. Ezt mondta neki: "Egyél és igyál"!

A próféta maga még várni akart az evéssel, amíg feladatát egészen nem teljesíti.

Nem szégyenít meg bennünket mélyen a próféta figyelmessége? Nem kell-e itt gondolnunk az újszövetségi figyelmeztetésre: "Senki ne keresse, ami az övé, hanem ki-ki azt, ami a másé"! (l.Kor 10,24; Róm. 15,2; Gal. 6,2)

Az Istennel való közösség, a hit volt Illés minden cselekedetének meghatározója. A hit mondatta Akhábnak: "nagy eső zúgása hallatszik", pedig egyetlen felhőcske sem volt látható az égen. A próféta azonban szólt, mielőtt látta volna a nagy vihart feljönni. Azért szólhatott, mert hallotta Isten szavát. Erre a szóra pedig érvényes, amit a Zsolt.33,4. mond: "Az Úr szava igaz és minden cselekedete hűséges".

Az eső külső jele mellékes volt. Az volt a döntő, hogy a szárazság megszűnésének feltétele beteljesült: a nép elszakadt a bálványoktól és megvallotta az élő Istent szóval és tettel. Mivel ez megtörtént, a prófétának mit sem számított az, hogy az égen még nem voltak esőfelhők.

Az emberi értelem a látható, természeti tényeknél marad, de a hit azokra néz, amik Istennél érvényesek. A hit ott is hallja a nagy eső zúgását, ahol a szem még felhőcskét sem lát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése