2016. július 7., csütörtök

Isten asztaláról-Varga László

  "Van nekünk Istenünk, akit mi tisztelünk: ő ki tud minket szabadítani az izzó tüzes kemencéből, és ki tud szabadítani a te kezedből is, ó király! De ha nem tenné is, tudd meg, ó király, hogy mi a te isteneidet nem tiszteljük, és nem hódolunk az aranyszobor előtt, amelyet felállíttattál!"   (Dániel 3,17-18)

 

Három hívő fiatalról van szó, akik magas tisztséget töltenek be a babiloni király udvarában. A király egységes vallást akar bevezetni birodalma sokféle népe között, ezért egy arany bálványt állíttat fel, amit mindenki köteles imádni. Azonfelül szolgálhat akárhány istennek, de a közös bálványt tagadni állampolgári engedetlenséget, lázadást jelent. Büntetése bedobatás az izzó vasolvasztó kemencébe. A három fiatal inkább ezt választja, de a bálvány előtt nem hajlandó meghajolni. Őrültség. Mindenki más megteszi. Ők sem biztosak abban, hogy Isten kiszabadítja őket a tűzből. De azt tudják, hogy ha akarja, megteheti. A döntés Istené, nem az övék. Ez a kis tagmondat: "de ha nem tenné is", bizonyítja hűségüket. A "nem hódolunk" a hit ereje és tehetetlensége. Félek, szeretnék megmenekülni, nincs kedvem szembeszállni a hatalommal, nem vagyok lázadó, de Istent meg nem tagadhatom. Elégszer találkoztunk ezzel a kényszerrel a kommunizmusban, de sajnos, még ma is. Képesek lennénk-e nemet mondani?

Uram, köszönöm, hogy ma senki nem kényszerít, hogy Téged megtagadjalak. De a megalkuvás ma is nagy kísértés. Ha nem is halál, de komoly veszteségek származhatnak az ellenállásból, és én gyenge vagyok hozzá. Erősítsd meg a hitemet, mindenekelőtt, hogy biztosan tudjam, hogy Te megalkuvás nélkül is jóra vezeted sorsomat. De többet is kérek. Ennek a mondatnak erejét: ha nem tennéd is, ha bajban maradnék is, ha súlyos veszteségek érnének is, akkor se legyek hajlandó a legkisebb dologban sem hitem, hűségem, meggyőződésem ellen tenni és szólni. Csak Te adhatsz ehhez erőt. Szabadíts meg veszedelmektől, de ha nem tennéd is, adj erőt a helytállásra! Ámen.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése