2016. július 8., péntek

Isten asztaláról-Varga László

"Péter ekkor így szólt hozzá: Uram, ha te vagy, parancsold meg, hogy menjek oda hozzád a vízen. Mire ő így szólt: Jöjj!... Amikor azonban az erős szélre figyelt, megijedt, és amint süllyedni kezdett, felkiáltott: Uram, ments meg!"      Máté 14,28-30




Az erős viharban Jézus a tengeren járva közeledik a tanítványok veszélyben lévő hajójához. Amikor felismerik, Péter teljes hittel benne bízva szintén járni akar a vizeken. Nagy, gyakorlati tanulság: ameddig semmi másra, csak Jézusra tekint, képes megtenni. Hihetetlen dolgokra van erőnk, ameddig teljes hittel, minden mást kizárva, egyedül csak benne bízva merünk cselekedni. De csak teljes hittel. Péter rádöbben, hogy lehetetlenre vállalkozott. Jézus helyett a szélre kezd figyelni, akkor már csak a mindennapi fizika törvényei uralkodnak felette, úgy süllyed, mint bárki más. Jézus mosolyogva nevezi kishitűnek, kételkedőnek, de mivel az Ő parancsára vágott neki a lehetetlennek, kiemeli a vízből, be a hajóba. Szabad bátran vállalni a lehetetlent is, ha kell, de tudva, hogy eredményt csak Ő adhat. Jobb megmaradni a testvéri közösségben, ott vállalni a mindennapok feladatait, mint magányosan vágni neki bármilyen szép elképzeléseknek. Bajban, veszedelemben ott keres és segít meg Ő, aki úr életünk, jövőnk és közösségünk mindenféle vihara felett.




Uram, Te úr vagy sorsom felett. Viharok rázták meg életemet, hozzád kiáltottam, megmentettél. Nagy dolgokba kezdtem, közben elfeledkeztem rád tekinteni, szinte elsüllyedtem. Megbocsátottad, hogy nélküled indultam, mosolyogva nyújtottad ki a kezed, megszabadítottál. De úgy is volt, hogy benned bízva mertem, s magam csodálkoztam a legjobban, hogy minden simán sikerült: velem voltál. Nem kérek ember- és természetfeletti csodát. Tudom, hogy Te azt is megadhatod, s ez elég ahhoz, hogy bátran járjam kiszabott útjaimat. Ott leszel, amikor csak a Te segítségeddel léphetek tovább, s én hálásan köszönöm. Biztosan tudhatom, Te vagy az, aki a rosszat is javamra fogod fordítani. Add, hogy ebben egy percig se kételkedjem! Ámen. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése