2016. augusztus 24., szerda

Bizonyságaid örökkévaló örökségem-Alfred Christlieb

   Igyekezzetek a város jólétén, amelybe fogságra küldöttelek titeket, és könyörögjetek érte az Úrnak, mert annak jóléte lesz a ti jólétetek.(  Jer. 29,7)



Ez az Ige a keresztyének helyes politikai magatartására tanít meg bennünket. Izrael a babiloni fogság ideje alatt idegen pogány államban élt. Izraelnek tartania kellett magát a babiloni kormányzat rendeleteihez. Ez nehézséget okozott sok hívő izraelita életében. Igénk világos isteni útmutatást ad arra, hogyan küszöbölhetők ki ezek a nehézségek. - Isten gyermekei hasonló helyzetben vannak. Igazi otthonuk a mennyben van. Itt lenn jövevények és vándorok. A politikai közösségek, amelyekhez tartoznak, nem keresztyének a szó bibliai értelmében.

Isten helyezett azonban bele ezekbe, s vállalnunk kell az Ő akarata szerinti viszonyulást hozzá. Hogyan történik ez? Isten azt mondja Igénkén keresztül: a szenvedéseket és a kellemetlenségeket, amelyek az államhoz tartozásoddal járnak, ne emberektől, hanem Isten kezéből vegyed.

Izraelt Bábel királya hurcolta fogságra. Izrael sóhajtozott a babiloni hivatalnokok igazságtalanságai, önkényeskedései és kegyetlenségei miatt. Bábelről mégsem úgy beszél Isten, mint olyan városról, ahová Bábel királya hurcolta el őket, nem, Isten azt mondja erről a városról: "amelybe fogságra küldöttelek titeket". Izraellel meg akarja tanítani, hogy a fegyelmezés Tőle van, s nem a kegyetlen ellenségtől.

Mennyi panasz és szidalom, duzzogás és civódás elhallgatna, ha az Istentől való helyes magatartást tanulnánk meg időnkkel és annak terheivel kapcsolatban!

Tanuljuk meg ezt mondani: Nem ez vagy az az ember az oka nehéz sorsomnak, hanem maga az Úr adta ezt rám. S mivel Ő adta, ne panaszkodjak és zúgolódjak, hanem mondjam csendesen: ez számomra üdvös, javamat szolgáló út.
 
  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése