2016. augusztus 22., hétfő

Mindennap az Ige fényében-AZ IGAZ VALLÁS ALAPTÖRVÉNYE

A mai napon olvasandó igeszakasz: Zsid 11,1-6  

 1 A hit pedig a remélt dolgokban való bizalom, és a nem látható dolgok létéről való meggyőződés. 2 Ennek a hitnek az alapján nyertek Istentől jó tanúbizonyságot a régiek. 3 Hit által értjük meg, hogy a világokat Isten szava alkotta, úgyhogy a nem láthatókból állt elő a látható. 4 Hit által ajánlott fel Ábel értékesebb áldozatot, mint Kain, és ezáltal nyert bizonyságot arról, hogy ő igaz, mert Isten bizonyságot tett áldozati ajándékairól, úgyhogy hite által még holta után is beszél.
5 Hit által ragadtatott el Énók, hogy ne lásson halált, és nem találták meg, mivel elragadta őt az Isten. Elragadtatása előtt azonban bizonyságot nyert arról, hogy Isten szemében kedves. 6 Hit nélkül pedig senki sem lehet kedves Isten előtt, mert aki az Istent keresi, annak hinnie kell, hogy ő van; és megjutalmazza azokat, akik őt keresik.

"Hit nélkül pedig senki sem lehet kedves Isten előtt, mert aki az Istent keresi, annak hinnie kell, hogy ő van, és megjutalmazza azokat, akik őt keresik." (Zsid 11,6) 

A hit krízisét éljük át napjainkban. Az emberek többé már nem civakodnak kisebb tanbeli tételek miatt. Isten puszta létéről vitatkoznak.
A becsületesség kimondatja velünk, hogy az Istent illető kétségek nincsenek távol egyikkőnktől sem. És a becsületesség megköveteli azt is, hogy azok, akik megtagadják őt, lépjenek ki az egyházból, hiszen az egyház mégiscsak az Istenben hívők közössége, azé az Istené, aki beszélt Ábrahámmal és szólt Mózes révén, aki az ő végső szavát Jézus Krisztusban mondta el.
Isten szabja meg a vele való közösség feltételeit. Azt kívánja, hogy a "hit által" közeledjünk hozzá. Ha ezt visszautasítjuk nem jutunk el hozzá. Azoknak kell keresniük őt, akik hiszik, hogy ő létezik. És abban a reménységben kell őt keresni, hogy megjutalmazza azokat, akik vágyakoznak utána.
Mi nem tudunk senkinek sem hitet adni. Csak ezt mondhatjuk: "Ha azzal a bizalommal közeledsz Istenhez, hogy az ő Igéje megbízható, akkor jutalmat kapsz." Mikor ezt mondjuk, "hit által" beszélünk, de azért is beszélünk, mert mi magunk már meggazdagodtunk attól amit találtunk.
Vannak akik beszélnek Istenről, és tagadják az ő valóságát. Az ilyenek fájdalmasan arrogánsnak tűnnek szemünkben. Tudjuk, mit válaszolnak, mikor megmondjuk nekik, hogy Isten keresésüket hit által kell megkezdeniük. Nem óhajtják megadni magukat mielőtt belekezdenek. Mégiscsak Isten az, aki világosan meghatározza a vele való találkozás feltételeit. Minden igaz vallás alaptörvénye az, hogy senki nem közeledhetik Istenhez és nem ismerheti meg az örökkévalót, ha nem hiszi, hogy Ő van. És az egyetlen hőn óhajtott jutalom azok számára, akik keresik őt az, hogy megtalálják.
A keresztyének elég alázatosak, hogy bevallják, vannak nehézségeik a kitartásban. Akik keresnek, találnak. Mégis, azért találnak, mert keresnek. És ennek a hívő és imádkozó életnek talán az a legnagyobb misztériuma, hogy miközben keressük őt végül is felfedezzük, hogy ő keres bennünket. És pontosan abban a pillanatban, amikor megtaláljuk őt, ajkunkon egy mosollyal kell elismernünk, hogy Ő talált meg minket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése