2023. december 21., csütörtök

A TÖKÉLETES KÓKUSZKOCKA

A klasszikus sütemény tökéletes változata könnyű, puha, mézes tésztával, csupa kakaós mázzal.
A kókuszkocka gyerekkoromban gyakori sütemény volt, Anyukám szerette készíteni, mert elég egyszerű sütemény és viszonylag hamar elkészül. 
Mi pedig szerettük hamar eltüntetni az asztalról - óriási kedvencünk volt. 
A  férjem szerette volna, hogy a süti mézes tésztája még könnyebb, puhább legyen és azt az ötletet adta, hogy kevesebb liszttel készítsem a megszokott többi hozzávalóhoz képest. 
Ezáltal tényleg olyan laza mézes tésztát kaptam, hogy csak úgy szippantotta magába a finom kakaós-rumos mázat a mártogatáskor. 
Ez tényleg egy tökéletesített változat, mindenképp ajánlom Nektek kipróbálásra, én ezentúl mindig így fogom készíteni - ez egész biztos! :)

Hozzávalók a tésztához:

20x25 cm-es tepsihez, 20 darab süteményhez
20 dkg finomliszt
1 csomag sütőpor
1 tojás
5 dkg puha vaj
20 dkg kristálycukor
2 evőkanál méz
2 dl tej
1 kisebb citrom reszelt héja (bio vagy kezeletlen)

A mázhoz:
22 dkg vaj
18 dkg kristálycukor
8 evőkanál tej
4 evőkanál holland kakaópor
2 teáskanál rum
+ 20 dkg kókuszreszelék a hempergetéshez

Elkészítés:

A tésztához habosra keverjük a puha vajat a cukorral (addig keverjük, amíg a cukorszemcsék elolvadnak a vajban), majd hozzádolgozzuk a tojást robotgéppel.Végül belevegyítjük a többi hozzávalót is az alábbi sorrendben: a tejet, a folyékony mézet, a reszelt citrom héját és a sütőporral elkevert lisztet. Kivajazott/lisztezett tepsibe simítjuk a tésztát és előmelegített 170 fokos légkeveréses sütőben kb. 20 percig sütjük.
(A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet, ezért végezzünk tűpróbát! Hagyományos sütőben is süthető.)
Ha kihűlt a sütemény, egyenlő kockákra vágjuk.
Egy lábasba rakjuk a máz összes hozzávalóját és alacsony lángon, folyamatosan kevergetve összefőzzük.
Elzárjuk alatta a lángot és kb. 10 percig kevergetve kihűtjük egy kicsit, hogy besűrűsödjön - ezáltal jobban beissza majd a sütemény és nem folyik le róla rögtön.
A tésztakockákat egyesével villára szúrjuk és megmártjuk a mázban
(néhány másodpercre hagyjuk a mázban a tésztákat, hogy jól be tudja inni a finom rumos-kakaós mázat).
Majd rögtön meghempergetjük a kókuszreszelékben.
Azonnal is fogyasztható, de ha egy picit megdermed a máz a süteményen, még finomabb!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése