30 dkg liszt 15 dkg porcukor 2 evőkanál kakaó 5 dkg margarin 1 db közepes tojás 1 kávéskanál szódabikarbóna kb. 1 dl tej; a karamellás krémhez: 20 dkg kristálycukor 25 dkg margarin 5 dkg porcukor 6 dl tej 2 csomag vaníliás pudingpor 1 csomag vaníliás cukor; a tetejére: dió grillázs elhagyható
Elkészítés:
Elkészítés:
Közben apránként beleadagoljuk a tejet, hogy egy könnyen nyújtható tésztát kapjunk.
Ezután négy egyenlő részre osztjuk, majd egyesével tepsi méretűre nyújtjuk. (Én enyhén lisztezett sütőpapíron nyújtom ki, majd a papírral együtt helyezem a tepsi hátlapjára.
Két sütőpapírt használok, így ameddig az egyik tészta sül, kitudom nyújtani a következő lapot.)
Előmelegített sütőbe tesszük, majd közepes hőmérsékleten kb. 10 perc alatt készre sütjük.
Előmelegített sütőbe tesszük, majd közepes hőmérsékleten kb. 10 perc alatt készre sütjük.
(Amikor kivilágosodik a tészta, akkor kivehetjük.)
A sütőből kivéve rögtön lecsúsztatjuk a papírról és úgy hűtjük ki.
A teljesen kihűlt tésztalapokat ezután a karamellás krémmel kenjük meg.
Ehhez egy serpenyőbe beletesszük a kristálycukrot, majd állandó keverés mellett világos színűre karamellizáljuk. (Vigyázzunk nehogy a cukor túl barnára karamellizálódjon, mert keserű lesz!)
A teljesen kihűlt tésztalapokat ezután a karamellás krémmel kenjük meg.
Ehhez egy serpenyőbe beletesszük a kristálycukrot, majd állandó keverés mellett világos színűre karamellizáljuk. (Vigyázzunk nehogy a cukor túl barnára karamellizálódjon, mert keserű lesz!)
Amikor a cukor megkaramellizálódott, a tűzről levesszük, majd óvatosan hozzáöntünk 5 dl tejet.
(Ekkor a cukor hirtelen megkeményedik!)
Ezután visszatesszük a tűzre, majd kevergetve forráspontig melegítjük, hogy a megkeményedett cukor teljesen feloldódjon. A pudingport simára keverjük a maradék tejjel, majd hozzácsorgassuk a karamellás tejhez. Ezután kevergetve, pár perc alatt sűrűre főzzük. Végül egészen kihűtjük. (Közben többször átkeverjük.)
A porcukrot és a vaníliás cukrot simára keverjük a margarinnal, majd apránként hozzáadjuk a teljesen kihűlt pudingot. Ezután addig keverjük, hogy jó habos krémet kapjunk. (Ízlés szerint még porcukrot adhatunk hozzá.)
Tálcára teszünk egy tésztalapot, majd egyenletesen megkenjük a karamellás krémmel. Így járunk el a többi lappal is, arra figyelve, hogy a legfelső lapot csak vékonyan megkenjük a krémmel. Ezután a legfelső lapot ízlés szerint megszórjuk dió-grillázzsal, majd hagyjuk a süteményt pár órát állni, hogy a lapok kellően megpuhuljanak, és az ízek jól összeérjenek.
Tálalás előtt éles késsel ízlés szerint felszeleteljük, majd úgy kínáljuk. (Mivel krémes sütemény, tálalásig tartsuk hűtőben,vagy hideg helyen.)
Ezután visszatesszük a tűzre, majd kevergetve forráspontig melegítjük, hogy a megkeményedett cukor teljesen feloldódjon. A pudingport simára keverjük a maradék tejjel, majd hozzácsorgassuk a karamellás tejhez. Ezután kevergetve, pár perc alatt sűrűre főzzük. Végül egészen kihűtjük. (Közben többször átkeverjük.)
A porcukrot és a vaníliás cukrot simára keverjük a margarinnal, majd apránként hozzáadjuk a teljesen kihűlt pudingot. Ezután addig keverjük, hogy jó habos krémet kapjunk. (Ízlés szerint még porcukrot adhatunk hozzá.)
Tálcára teszünk egy tésztalapot, majd egyenletesen megkenjük a karamellás krémmel. Így járunk el a többi lappal is, arra figyelve, hogy a legfelső lapot csak vékonyan megkenjük a krémmel. Ezután a legfelső lapot ízlés szerint megszórjuk dió-grillázzsal, majd hagyjuk a süteményt pár órát állni, hogy a lapok kellően megpuhuljanak, és az ízek jól összeérjenek.
Tálalás előtt éles késsel ízlés szerint felszeleteljük, majd úgy kínáljuk. (Mivel krémes sütemény, tálalásig tartsuk hűtőben,vagy hideg helyen.)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése