2016. augusztus 2., kedd

Mindennap az Ige fényében- ISTEN UTOLSÓ SZAVA


Andrew Kuyvenhoven -

A mai napon olvasandó igeszakasz: Zsid 1,1-4 
 
 

1 Miután régen sokszor és sokféleképpen szólt Isten az atyákhoz a próféták által, 2 ezekben a végső időkben a Fiú által szólt hozzánk, akit örökösévé tett mindennek, aki által a világot teremtette. 3 Ő Isten dicsőségének a kisugárzása és lényének képmása, aki hatalmas szavával hordozza a mindenséget, aki miután minket bűneinktől megtisztított, a mennyei Felség jobbjára ült. 4 Annyival feljebbvaló az angyaloknál, amennyivel különb nevet örökölt náluk.

"Miután régen sokszor és sokféleképpen szólt Isten az atyákhoz a próféták által, ezekben a végső időkben a Fiú által szólt hozzánk."(Zsid 1,1-2)

Az Újszövetség két részre osztja a történelmet, mégpedig a Krisztus előtti időkre, és a Krisztus eljövetele utáni időszakra.
Istennek mindkét korszakban volt szava népéhez. Igéje emberi száj közvetítésével vált hallhatóvá. A különbség azonban az Isten által felhasznált eszközben van. A régi időkben a próféták által szólt hozzánk. A próféták szó a legtágabb értelemben használatos itt, úgy hogy Mózesre éppúgy vonatkozik, mint Dávidra és Ézsaiásra. De ezekben az utolsó időkben Isten az ő Fia által szólt hozzánk.
Mi az utolsó időkben élünk. Isten most a Fiú által szól. A zsidókhoz írt levél elmagyarázza, hogy amit Isten Krisztusban mond nekünk, az csakugyan az ő utolsó szava. Minden fejezet hangsúlyozza ezt a központi tényt.
Istennek a Krisztusban megszólaló üzenete Isten utolsó szava kettős értelemben.
Először is azért utolsó szó ez, mert Istennek a legbensőségesebb szava. Nem csupán az igazság, hanem az igazság teljessége. Isten Jézus Krisztusban megjelent Igéjét az ő utolsó szavának hívjuk, mivel Isten most "kitette elénk a szívét". Ebben a beszédben semmi sem marad elrejtve. Mindent elmondott.
Vannak emberek, akik attól félnek, hogy vannak homályos és elrejtett tények Istent illetően, "dolgok, melyeket soha nem tudhatunk," dolgok, melyek félelemmel vagy gyanakvással tölthetnek el minket. De ez nem igaz. Isten mindent elmondott, amit nekünk róla tudnunk kell. Mindent, az ő egyetlen Fia, Krisztus által.
Másodszor, amit Isten elmondott Krisztusban, az ő utolsó szava, mert végső vagy végleges szava. Az ő végakarata és testamentuma. Nem szabad semmiféle további kijelentést várnunk.
Mi valahogy mindig egy új kijelentést keresünk, mely izgalmasabb, mint ami már birtokunkban van. Sok vallási kultusz és szekta ebből a váradalomból húz hasznot. De ne zavarjanak meg minket a csalók, akik azt állítják, hogy ők részesültek valamiféle modernebb kijelentésben. Ha tudjuk, hogy mit tett és mondott Isten nekünk Krisztusban, akkor miénk az ő végső időkre vonatkozó végső szava.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése