2016. augusztus 16., kedd

Mindennap az Ige fényében-VÉR ÉS LÉLEK

A mai napon olvasandó igeszakasz: Zsid 8,8-13

8 Mert hibáztatja őket, amikor így szól: "Íme, eljön majd az idő, így szól az Úr, amikor új szövetséget kötök Izráel házával és Júda házával; 9 nem olyan szövetséget, amilyet atyáikkal kötöttem azon a napon, amikor kézen fogva kivezettem őket Egyiptom földjéről. Mivel azonban ők nem maradtak meg az én szövetségemben, én sem törődtem velük, így szól az Úr. 10 De ez lesz az a szövetség, amelyet Izráel házával ama napok múltán kötök, így szól az Úr; törvényeimet elméjükbe adom, és szívükbe írom azokat, és Istenük leszek, ők pedig az én népemmé lesznek. 11 Akkor senki sem tanítja többé így a társát és testvérét: Ismerd meg az Urat! Mivel mindenki ismerni fog engem, a kicsinyek és nagyok egyaránt. 12 Mert irgalmas leszek gonoszságaikkal szemben, és bűneikről nem emlékezem meg többé." 13 Amikor az újról szól, elavulttá teszi az elsőt, ami pedig elavul és megöregszik, az közel van az elmúláshoz.

Ez lesz az a szövetség, amelyet Izráel házával ama napok múltán kötök, így szól az Úr, törvényeimet elméjükbe adom, és szívükbe írom azokat ... és bűneikről nem emlékezem meg többé." (Zsid 8,10-12)

 Most hát eljött az új szövetség, Isten ígérete szerint, ahogy arra hivatkozás történik a Jer 31,31-34-ből. Abban az időben Isten azt mondta, hogy nagy változást idéz majd elő népe életében. Unos-untalanul engedetlenek és makacsok voltak. Isten azonban azt mondta, hogy lesz egy új szövetség, és akkor majd, úgymond, nemcsak azért cselekszik az én akaratomat, mert mondják nekik, hanem belső meggyőződésből: "Törvényeimet elméjükbe adom, és szívükbe írom azokat."
Ennek a nagy változásnak az a titka, hogy eljön a Szentlélek. Az új szövetségben Krisztus lelke lakozik Isten népének a szívében és elméjében.
De hogyan lakozhat a Szentlélek bűnös emberekben? Ez azért lehetséges, mert Isten előbb megtisztítja népét: "Bűneikről nem emlékezem meg többé." Jézus Krisztus áldozata minden bűnük tökéletes bocsánatára szolgált. És mindazokban, akik a vér által megtisztultak, ott van a bennük lakozó Szentlélek. Az Újszövetség népe bocsánatot nyert és megújult.
Mi hát az új az Újszövetségben? És mi a végső szó a végső napokban? Ez: tökéletes bűnbocsánat Jézus Krisztus vére által és a Szentlélek ajándéka.
Bűnbocsánat és megújulás. Hit által meg kell ragadnunk az Újszövetség teljes gazdagságát. A Biblia egésze a szövetségi életről szól, mert az élet egésze arra való, hogy megtanuljunk Istennel élni. És a Bibliában előrelépés van. Mi a felé a nap felé haladunk, amikor majd minden gondunk véget ér, amikor majd töretlen egység lesz Isten és mi közöttünk. Az Ószövetséghez mérten már hosszú utat tettünk meg. Nem függünk sok pap naponkénti áldozataitól és munkájától. A mi egyetlen papunk egyetlen áldozata örökre elég. És Isten akarata többé már nem "idegen" parancs számunkra, egy olyan törvény az, melyet ő a szívünkbe írt be.



 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése