2016. augusztus 3., szerda

Mindennap az Ige fényében- HOGY KAPTUK AZ EVANGÉLIUMOT?

Andrew Kuyvenhoven-

A mai napon olvasandó igeszakasz: ApCsel 1,1-8 

1 Az első könyvet arról írtam, Teofilusom, amit Jézus tett és tanított kezdettől  
2 egészen addig a napig, amelyen felvitetett, miután a Szentlélek által megbízást adott az apostoloknak, akiket kiválasztott.
3 Szenvedése után sok bizonyítékkal meg is mutatta ezeknek, hogy ő él, amikor negyven napon át megjelent előttük, és beszélt az Isten országa dolgairól.  
4 Amikor együtt volt velük, megparancsolta nekik: "Ne távozzatok el Jeruzsálemből, hanem várjátok meg az Atya ígéretét, amelyről hallottátok tőlem,
5 hogy János vízzel keresztelt, ti pedig nemsokára Szentlélekkel kereszteltettek meg." 
6 Amikor együtt voltak, megkérdezték tőle: "Uram, nem ebben az időben állítod fel újra a királyságot Izráelnek?" 7 Így válaszolt: "Nem a ti dolgotok, hogy olyan időkről és alkalmakról tudjatok, amelyeket az Atya a maga hatalmába helyezett. 8 Ellenben erőt kaptok, amikor eljön hozzátok a Szentlélek, és tanúim lesztek Jeruzsálemben, egész Júdeában és Samáriában, sőt egészen a föld végső határáig."
 
 


"Ez az Úr igehirdetésével kezdődött. Azok pedig, akik hallották, megerősítették ezt számunkra, Isten pedig velük együtt tett bizonyságot jelekkel és csodákkal, sokféle erővel és a Szentlélek ajándékaival, amelyeket akarata szerint osztott ki." (Zsid 2,3-4) 

Amit mi úgy ismerünk, hogy Újszövetség, az Isten végső szava a végső időkre. De hogyan kaptuk Isten evangéliumát ebben az írott és nyomtatott formában? A könyv nem a mennyből hullott alá. Története van.
"Ez az Úr igehirdetésével kezdődött." Amit Krisztus mondott és tett, az Isten jó híre az ember számára. Ez volt az evangélium első formája.
Krisztus nemcsak hirdette üzenetét, és nemcsak teljesítette küldetését, hanem az előkészületeket is megtette az egyház jövőjére. Gondja volt rá, hogy hűséges tanúk hirdessék majd azt, amit ő mondott és tett. Ezek a tanúk főleg az apostolok voltak, tizenketten, akik vele voltak mióta megkezdte szolgálatát. És ezeknek az embereknek mutatta meg, hogy ő él, miután feltámadott a halottak közül.
Ezek a tanúk beszámoltak a világnak a hírről. "Isten pedig - miközben ők ezt tették - velük együtt tett bizonyságot jelekkel és csodákkal, sokféle erővel és a Szentlélek ajándékaival, amelyeket akarata szerint osztott ki." Ily módon Isten aláhúzta annak az igazságát, amit az apostolok mondtak.
Például, Péter apostol keze által Isten megcselekedte egy sántával, hogy szökelljen (ApCsel 3), és halállal büntetett egy hazug embert (ApCsel 5). Még egy halott asszonyt is visszahozott az életbe (ApCsel 9). ekképpen Isten fennszóval kihirdette, hogy az apostolok üzenete megbízható.
Azután jött a harmadik fokozat. Az apostolok meghaltak, de a hívők gondosan ragaszkodtak az apostoli tanításhoz. Szükségük volt a nagyszerű üzenetre, mégpedig maradandó formában. Isten gondoskodott erről a szükségről. Megőrizte az egyházat, és megőrizte az apostoli híradást.
Azoknak az embereknek a híradása, akik Krisztus tanúi voltak, most le van írva Isten gondoskodó kegyelme folytán.
Ez az Újszövetség. Ez az utolsó szó az utolsó időkre. Senki sem tévesztheti el az utat, aki ragaszkodik hozzá. És senki sem élheti azt túl, ha semmibe veszi. 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése