2016. július 17., vasárnap

Mindennap az Ige fényében-ISTEN ÖRÖKBE FOGADOTT GYERMEKEI


Andrew Kuyvenhoven -
 
A mai napon olvasandó igeszakasz: Róm 8,12-17 
 
 

12 Ezért, testvéreim, adósok vagyunk, de nem a testnek, hogy test szerint éljünk.
13 Mert ha test szerint éltek, meg kell halnotok, de ha a Lélek által megölitek a test cselekedeteit, élni fogtok.
14 Akiket pedig Isten Lelke vezérel, azok Isten fiai.
15 Mert nem a szolgaság lelkét kaptátok, hogy ismét féljetek, hanem a fiúság Lelkét kaptátok, aki által kiáltjuk: "Abbá, Atya!" 16 Maga a Lélek tesz bizonyságot a mi lelkünkkel együtt arról, hogy valóban Isten gyermekei vagyunk.
17 Ha pedig gyermekek, akkor örökösök is: örökösei Istennek és örököstársai Krisztusnak, ha vele együtt szenvedünk, hogy vele együtt meg is dicsőüljünk.

"...a fiúság lelkét kaptátok, aki által kiáltjuk: "Abba, Atyánk!" Maga a Lélek tesz bizonyságot lelkünkkel együtt arról, hogy valóban Isten gyermekei vagyunk. Ha pedig gyermekek, akkor örökösök is..."
(Róm 8,15-17)

Egy olyan korban, amikor nagyon sok család hullik szét, hálásak lehetünk Istennek azokért az elvhű keresztyén szülőkért, akik gyermekeket fogadnak örökbe.
Egy örökbe fogadott gyermek megkapja a vér szerinti fiú vagy leány összes jogát. Egy ilyen örökbe fogadott gyermek a keresztyén családnak állandó emlékeztető arra nézve, hogy micsoda minden keresztyén ember Isten családjában kegyelemből és jog szerint.
Mi mindnyájan az ő kegyelméből lettünk Isten családjának tagjai. Nincsenek velünk született jogaink. Egyedül Jézus Krisztus az, aki Isten "vér szerinti" Fia. Mi Istennek Jézusban megmutatott szeretete által vagyunk azok, akik vagyunk.
Most hát minden tekintetben úgy viselkedhetünk, és úgy kell viselkednünk, mint akik Isten gyermekei. El kell felejtenünk bizonyos dolgokat, mint amelyek a "test szerinti élet" dolgai. Így élnek azok az emberek, akik Isten családjának nem tagjai. A "test szerinti élet" nem illik azokhoz, akik Istent atyjuknak hívják.
Gyorsabban tudunk leszokni a régi életvitelről, ha megtanulunk új életet élni. Minél inkább arra összpontosítjuk figyelmünket, hogy megtanuljuk Isten házanépének új életmódját, annál könnyebben elhagyjuk a régi szokásokat. Minél inkább Lélektől irányítottak leszünk, annál kevésbé vagyunk testiek. Minél jobban szeretjük Istent, annál kevésbé kedveljük a bűnt.
Az örökbe fogadó családban a gyermek lelkületét az a szeretet fejleszti ki, amelyik a szülőkből árad gyermekük felé. Hasonlóképpen átalakulásunk erőforrása magában a mi Atyánkban rejlik. Az Atya Lelke tanít meg minket Jézushoz hasonlóvá lenni. Ez nem a mi velünk született életmódunk, de Isten Lelke úrrá lesz életünkön szeretete segítségével. És akkor bizonyos dolgok "elpárolognak" belőlünk, más dolgok meg kifejlődnek bennünk.
Olykor nehezen tudjuk elhinni, hogy Isten valóban örökbe fogadott minket, de a Lélek biztosít efelől bennünket. Tanít minket, hogy megköszönjük Istennek, mint Atyánknak mindazt, ami Ő és mindent, amit Ő ad. A Lélek és az Ige még azt is elmondja nekünk, hogy minden, ami Jézusé, a mienk. Miért? Mert rendelkezünk Isten családja fiainak és leányainak összes jogával.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése