2016. július 16., szombat

Alfa-Omega tanítások- A dohányzás bűn?


Írta: Farkas Antal

Fontosnak tartottam e témát is röviden megemlíteni, mivel ezzel kapcsolatban is hatalmas félreértések vannak, amely nagyon sok keresztény életét megkeserítette. Általában azzal szokták bizonyítani a dohányzás bűnét, hogy a testünk a Szentlélek temploma, és azt ne szennyezzük. Továbbá azzal is szoktak érvelni, hogy megkötözöttség, ezért a bűn kategóriájába tartozik. Szokták még cifrázni azzal is, hogy démonikus megszállottság. De mi is az ige tanítása erről?
A Tanakhban, más néven az Ószövetségi írásokban nem találunk utalást a dohányzásra, pedig a dohányzás történelme sok ezer évre visszanyúlik, Krisztus kereszthalála előtt több ezer évre. Ha csakugyan bűn lenne, akkor miért nem beszélt az Örökkévaló a törvényében erről? Miért nem adta törvénybe a dohányzás tilalmát, ha csakugyan bűn lenne a szemében? Hiszen részletes az Isten törvénye, minden megtalálható benne, ami számára bűn lehet. Mégsem olvasunk erről, viszont az Újszövetség lapjain találunk egy elég jó támpontot, ami által eldönthetjük.
1Korintusi levél 6,18-19
„Kerüljétek a paráznaságot. Minden bűn, melyet az ember cselekszik, a testen kívül van, de aki paráználkodik, a maga teste ellen vétkezik. Avagy nem tudjátok-é, hogy a ti testetek a bennetek lakozó Szent Léleknek temploma, amelyet Istentől nyertetek; és nem a magatokéi vagytok?”
Egyértelmű és világos üzenet! Azt olvastuk, hogy csak a paráznasággal vétkezhetünk a testünk ellen, azaz a Szentlélek temploma ellen. Minden más bűn, kívül van ezen, egyértelműen a dohányzás is ide tartozik. Nem szabadna tehát önkényesen törvényeket gyártani, nem szabadna elítélni azokat, akik nem vétkeztek!
Érdekes és egyben szomorú látni, hogy megbélyegzik a dohányosokat más testvérek, akik ugyancsak hozzájuk hasonló életet élnek. Mert sokan nem tudják elképzelni a reggelt kávé nélkül, mások nem tudnak egy nap meglenni sör vagy csokoládé nélkül, mégis akik ezeket cselekszik, nem kapnak megítélést, holott ez sem különbözik a dohányzás megszokásától.
Zárásként azért hadd tisztázzam, én nem dohányzom és nem is dohányoztam, nehogy azt higgyétek, hogy „haza beszélek”. A dohányzás egészségtelen, pénzkidobás, vagyis röviden szólva: butaság. De nem bűn!

--------------
Bizonyságom a dohányzásra, sörözésre, csoki evésre és minden olyan ami szolgaságba-rabságba tart téged, Minden szabad nekem, de nem minden használ és káros az egészségedre, nem Istennek tetsző, ezért nem tőle való, még ha nem is bűn az! Ahogy fontos a Szellemi tisztaság is, a test tisztán tartása is igen fontos! Ebben az értelemben pedig igaz az az Ige, hogy mi a testünk a Szent Szellem temploma és azt úgy is kell tartani! Mióta megtértem az Úr megszabadított a dohányzástól, sör ivástól és sok édesség szeretetemből is! A dohányzást kértem tőle, a többit nem, mégis megszabadított, egyszerűen nem kívánom ..:) 
Személyes vélemény pedig az, hogy ha nem is bűn, de nem szép és nem példamutató az, ha valaki keresztényként dohányzik! Megbotránkoztató..:(
-„De vigyázzatok, nehogy az a szabadságotok valamiképpen megütközést ne váltson ki az erőtlenek között. ,,
1Korintusi levél 8,9-13
-,,Minden szabad nekem, de ne váljak semminek a rabjává.,, 1Kor 6, 
- "Ahol az Úrnak Szelleme, ott a szabadság" 2.Kor.3:17/b,,

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése